Новини

Реформа міського теплозабезпечення в Україні
22 Вересня 2009
Обрано міста для участі в проекті USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні»

     22 вересня 2009 р.  на другому засіданні Комітету по відбору міст-партнерів проекту USAID  «Реформа міського теплозабезпечення» (РМТ), в якому взяли участь і  представники ІБСЕД,  було обрано 34 міста України для участі в даному проекті. Остаточне рішення щодо переможців було зроблено на основі детального розгляду заявок від 92 міст, які виявили бажання взяти участь у конкурсі та надіслали відповідний пакет документів до 10 вересня 2009 року.
     Активна співпраця з проектом РМТ та робота за даним напрямком проводиться Інститутом бюджету в рамках реалізації проекту MFSI, зокрема його компоненту щодо надання допомоги 5 пілотним містам у фінансовому плануванні та оптимізації муніципальних планів енергозбереження й економічного розвитку, пов'язуючи стратегії розвитку їх інфраструктури з належним фінансовим плануванням.
     Заявки від міст на участь в конкурсі розглядалися членами відбіркового комітету, серед яких: International Resources Group, Alliance to Save Energy, Research Triangle Institute, Інституту місцевого розвитку, Асоціації «Енергоефективні міста України», а також партнери проекту - Міністерство з питань житлово-комунального господарства України, Асоціація міст України, Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень.
     При відборі міст-переможців, членами комісії враховувалися наступні чинники: демонстрація зацікавленості та готовності вищих посадових осіб міста щодо співпраці та запровадження прозорих та ефективних реформ в сфері теплозабезпечення; стан управління енергетичними питаннями у місті; стан міських енергетичних планів; сприяння розвитку ОСББ; вид теплопостачання; стан міського бюджету; участь громадських організацій; розмір міста та його географічне положення; історія міста щодо участі в міжнародних проектах; участь у приватно-державних партнерствах. 
     За результатами розгляду заявок були обрані міста, які продемонстрували найбільшу мотивацію, зобов’язання та спроможність запроваджувати позитивні зміни в секторі теплозабезпечення.
     Серед міст переможців: Алчевськ, Вінниця, Вознесенськ, Джанкой (АРК), Долина, Євпаторія (АРК), Івано-Франківськ, Кам'янець-Подільський, Ковель, Комсомольськ, Коростень, Краматорськ, Красноперекопськ (АРК), Кременчук, Куп'янськ, Луцьк, Львів, Могилів-Подільський, Миргород, Нікополь, Новоград-Волинський, Павлоград, Полтава, Ромни, Рівне, Сімферополь (АРК), Славутич, Рубіжне, Херсон, Хмельницький, Червоноград, Чернівці, Чернігів, Чугуїв.
     Співпраця проекту РМТ з містами-партнерами триватиме 3 роки. В результаті співробітництва буде проведено аналіз стану систем теплопостачання в містах, розроблено енергетичні плани, а також відповідну нормативно-правову базу, визначено технічні специфікації приладів обліку, запроваджено енергоефективні технології та проведено моніторинг результатів цих проектів. Крім того, Проект РМТ сприятиме створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, асоціацій співвласників, а також житлових кооперативів та допоможе у покращенні управління та підвищенні фінансової відповідальності серед домовласників.
     
     
Підготовлено за матеріалами сайту Міністерства з питань житлово-комунального господарства.