Новини

Наглядова Рада проекту TACIS
16 Вересня 2009
TACIS project Steering Committee Meeting
Участь ІБСЕД в засіданні Наглядової Ради проекту TACIS

     16 вересня 2009 р. в Міністерстві праці та соціальної політики України відбулось засідання Наглядової Ради проекту TACIS «Підтримка розробки середньострокової стратегії для поліпшення системи соціальних виплат».  Ірина Щербина,  генеральний директор ІБСЕД, взяла участь у заході як член Наглядової Ради зазначеного проекту, реалізація якого здійснюється згідно з угодою між урядом України та Європейським Союзом. 
     Проект націлений на удосконалення практики стратегічного бюджетування у сфері соціальної політики та спрямований на розробку інструментарію, який допоможе забезпечити вирішення завдань з інформування та прогнозування у сфері прийняття рішень на перспективу. 
     Учасниками заходу також стали представники Міністерства праці та соціальної політики як основного партнера проекту, Світового Банку, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Державного комітету статистики України, Міжнародної організації праці тощо.
     Основними питаннями порядку денного стало висвітлення основних етапів (компонентів) проекту, презентація результатів виконання 1-го компоненту проекту, обговорення подальших планів та пріоритетів 2 етапу реалізації завдань зазначеного проекту. Зокрема, обговорювались питання стратегічного бюджетування, збору та обробки інформації, моделювання та прогнозування, а також питання навчання та необхідності проведення інформаційно-просвітницької роботи.
     Так Володимир Саріогло, ключовий експерт проекту, ознайомив присутніх з основним завданням першого компоненту - збором та обробкою даних. Зокрема, серед надбань проекту було відзначено спрощення доступу управлінців та державних службовців, залучених у процес планування соціальної політики, до важливої для планування інформації шляхом створення сучасної системи даних, яка включатиме всі необхідні показники у сфері соціальних виплат та соціальних послуг, а також ринку праці, демографії, бідності тощо. 
     В своїй доповіді він також зазначив, що пілотну версію такої інформаційної системи планується розробити до кінця 2009 року, а вже в першому півріччі 2010 року розпочати її впровадження у державних інститутах з паралельним запуском роботи навчальних курсів щодо застосування даної системи. На сьогодні вже проведено роботу щодо ідентифікації основних джерел даних, визначено особливості інформації з кожного джерела, її доступність, форма та періодичність її надання; приділено увагу методам статистичного об’єднання даних з різних джерел; крім того розпочато роботу по складанню навчальних планів та програм зі стратегічного планування соціальної політики та на їх основі проведено в Ялті перший (з восьми) навчальний семінар тощо.
     В рамках другого компоненту проекту планується розробити мікросимуляційну модель, яка дозволить відтворювати вплив соціальних та економічних реформ у сфері соціальної політики на рівень доходів різноманітних груп домогосподарств, дані про які вже зібрано в рамках постійно діючої програми «Обстеження життєвих умов домогосподарств». Згідно з доповіддю ключового експерта проекту, Зоряни Медвідь, у звітному періоді було розпочато роботу з розробки стимуляційної моделі «податки-видатки», яку планується завершити в лютому 2010 року.
     По закінченні виступів відбулося обговорення подальших кроків реалізації проектую Кожен з учасників наради мав змогу задати питання доповідачам.