Новини

Громадськість Харківської та Сумської областей ознайомилися з можливостями Ініціативи прозорості видобувних галузей
11 Квітня 2016
The public in the Kharkiv and Sumy oblasts learns about the opportunities offered by the Extractive Industries Transparency Initiative
   7-8 квітня експерти ЗМФІ-II взяли участь у трьох круглих столах, присвячених поширенню інформації про Ініціативу прозорості видобувних галузей (ІПВГ) у Харківській та Сумській областях. Заходи були організовані громадською організацією «Нова Енергія» (м. Харків), що є субгрантером проекту ЗМФІ-II в частині реалізації ІПВГ в Україні.
   Представники ГО «Нова Енергія» доповіли про стан, проблеми та перспективи нафтогазової галузі Харківського та Сумського регіонів. У свою чергу експерти ЗМФІ-II поінформували про організацію та підтримку ІПВГ USAID в рамках проекту ЗМФІ-ІІ, просування Ініціативи через Багатосторонню групу зацікавлених осіб та переваги ІПВГ для мешканців видобувних регіонів.
   Учасники заходів обговорили можливості використання інструментів ІПВГ задля вирішення проблем, спричинених діяльністю видобувних компаній, таких як: погіршення екологічної ситуації, негативний вплив на здоров’я людей, об’єкти місцевої інфраструктури. Зокрема, учасники підкреслили нагальність прийняття законопроекту про розкриття інформації у видобувних галузях. Також учасники наголосили на необхідності законодавчого вирішення питання справедливого розподілу фінансових доходів від видобутку газу і нафти, оскільки наразі весь обсяг рентних платежів зараховується до державного бюджету, а негативний вплив від діяльності видобувних компаній сконцентровано у місцях видобутку. Представники територіальних громад поділилися досвідом співпраці з видобувними компаніями та органами державної влади в контексті фінансових взаємовідносин, проблем та успішних прикладів їх розв’язання.

   Учасники круглих столів дійшли згоди у необхідності встановлення конструктивного діалогу між місцевими органами влади, громадськістю та видобувними компаніями.