Новини

Зустріч з Великосорочинською ОТГ щодо запровадження ІПВГ
14 Квітня 2017

12 квітня експерти ГО "Полтавської Філії Суспільної служби України" провели зустріч з мешканцями Великосорочинської ОТГ, під час якої розповіли про Ініціативу прозорості видобувних галузей (ІПВГ) та основні показники другого звіту ІПВГ за 2014-2015 роки.

На території Велико-Сорочинської ОТГ працює  5 видобувних компаній. Дві з них -- ПрАТ "ПЛАСТ" та ТОВ "ПРАЙМ-ГАЗ" -- не подали інформації про обсяг добутих вуглеводнів та сплачені податки та збори до бюджетів різних рівнів. Решта компаній співпрацюють з громадами в рамках соціальних угод (наприклад, ПрАТ "НАФТОГАЗВИДОБУВАННЯ) і оприлюднюють данні про обсяг видобутку та сплачені податки.

Закритість  видобувних компаній є можливою через відсутність відповідальності за ненадання інформації. Законопроект №4840 "Про розкриття інформації у видобувних галузях" зобов'язує видобувні підприємства публікувати дані про платежі за кожним родовищем. Але під час голосування 21 лютого у ВР не вистачило трьох голосів для проходження  законопроекту в першому читанні.  

Представники громади висловили своє бачення відкритості та прозорості у видобувній галузі. Зокрема, Павло Полєков, голова Великосорочинської сільської ОТГ, запропонував вести власний облік вуглеводнів, які добуваються на їх території, адже лише тоді можна розраховувати на сплату податків за весь обсяг добутого газу. Для того, щоб громада була впевнена в показниках лічильників, які мають бути на кожній свердловині, до комісії, яка перевіряє показники лічильників, необхідно включати представників громадськості.

Під час зустрічі обговорили також проблеми, що виникають як наслідок діяльності видобувних підприємств: руйнування дорожнього покриття великогабаритним транспортом, зниження рівня води у колодязях та в річці, тощо.