Новини

Зустріч з Джозефом Байденом
22 Липня 2009
A Meeting with Joseph Biden
Зустріч з Віце-Президентом США

     22 липня 2009 р. Віце-Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден зустрівся з  Іриною Щербиною, генеральним директором Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень. Ірину Щербину було запрошено у числі 10 відібраних лідерів громадянського суспільства з різних секторів. Вона поінформувала пана Байдена про участь Інституту бюджету в бюджетному процесі та його зусилля у напрямку зміцнення фінансових основ місцевого самоврядування, збільшення прозорості та ефективності в управлінні бюджетними коштами в Україні через запровадження ПЦМ бюджетування, що стало можливим завдяки фінансовій підтримці від США, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).
     Віце-президент сказав у відповідь, що усвідомлює важливість та необхідність подальшого просування бюджетної реформи в Україні, скорочення існуючого дефіциту бюджету, відновлення банківської системи та вирішення інших актуальних економічних та соціальних питань, що загострилися в умовах кризи.
     Ця спеціальна зустріч була співзвучною основній доповіді Джозефа Байдена, в якій він висловив наміри Уряду США щодо подальшої підтримки зусиль України у напрямку  укріплення демократичних засад та сприяння економічному зростанню України через подальше фінансування програм допомоги.
     Зазначене спілкування відбулось в рамках візиту пана Байдена до України  (20-22 липня ц.р.) та під час його зустрічі з українськими та американськими бізнесовими і політичними колами, лідерами громадського сектору та ЗМІ, що відбулась 22 червня 2009 р. в Києві в Українському Домі. Організатором заходу виступили Посольство США в Україні та представництво Американської торгівельної палати. 
     В своїй промові, з якою пан Байден звернувся до присутніх, він торкнувся багатьох актуальних для України питань. Зокрема, він підкреслив, що Україна має здійснити серйозну реформу енергетики для скорочення її залежності від зовнішніх постачальників. За словами Байдена, економічна свобода України залежить у першу чергу від енергетичної свободи. ”Реформа вашого сектора енергетики повинна скоротити вашу залежність від зовнішніх постачальників”, - сказав віце-президент США. Крім того, на його переконання, перехід до ринкового ціноутворення за електроенергію є ”хоробрим і необхідним кроком”. Байден вважає, що Україна використовує утричі більше енергетики, ніж в середньому у Європейському Союзі. Також Байден повідомив, що Комісія з енергетичного партнерства США-Україна почне засідати восени 2009 р. у Вашингтоні, і запевнив, що ”перезавантаження” відносин між Росією та США не позначиться негативно на Україні. 
     Наприкінці зустрічі Джозеф Байден висловив занепокоєння з приводу існуючих суперечок між українськими політиками, оскільки саме це заважає розвитку України, і закликав українців звернутися до уроків історії, оскільки ефективний і відповідальний уряд – це єдиний спосіб забезпечення стабільності та притоку інвестицій до країни.