Новини

Засідання
24 Червня 2013
A meeting
Черговий крок до збільшення інвестицій у зниження енергоспоживання
кінцевими користувачами бюджетної сфери

 
   20 червня 2013 року під головуванням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, відбулося засідання Ради, яка займається законотворчою діяльністю зазначеної Комісії.
   На запрошення Комісії експерти ЗМФІ-ІІ також взяли участь у засіданні. Під час заходу учасники розглянули зміни до Бюджетного кодексу України, розроблені Комісією спільно з експертами ЗМФІ-ІІ. Розроблені зміни до головного бюджетного закону вперше дозволять врегулювати проблемні питання, які стоять на перешкоді запровадження енергосервісних договорів на законодавчому рівні.
   Під час засідання народні депутати, представники Комісії, науковці та експерти громадських організацій розглянули та у цілому підтримали запропонований законопроект.
   Прийняття таких змін усуне перешкоди по залученню приватного капіталу на енергоощадні заходи у бюджетних установах. Вони в першу чергу дозволять встановити взаємозв’язок між досягнутою економією у бюджетних установах та відшкодуванням витрат на енергосервісні послуги. Встановлення такого зв’язку гарантуватиме прозорі правила при відшкодуванні витрат інвестору. Також прийняття таких змін дозволить чітко визначити та зобов’язати бюджетні установи на законодавчому рівні здійснювати платежі перед інвестором у періоді більше ніж один рік.
    У цілому, прийняття зазначених змін до законодавства дозволить:
  • Запровадити прозору і зрозумілу схему укладання та реалізації енергосервісних договорів;
  • Підвищити привабливість бюджетної сфери для потенційних інвесторів у сфері енергозбереження шляхом гарантування захисту їх прав;
  • Знизити енергозалежність українських муніципалітетів.