Новини

Вивчення норвезького досвіду в реалізації Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ)
07 Червня 2016
Studying the Norwegian Experience of Implementation of the Extractive Industries Transparency Initiative (EITI)
   29 травня - 5 червня 2016 року проект USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» організував навчальний візит в м. Осло (Норвегія) для членів Багатосторонньої групи зацікавлених осіб (БГЗО) та інших зацікавлених сторін, серед яких представники центральних органів виконавчої влади, громадських організацій та Національного Секретаріату ІПВГ.
   Метою візиту було вивчення досвіду Королівства Норвегії, яка демонструє одну з кращих світових практик впровадження  ІПВГ, включаючи ознайомлення з викликами, що виникли у процесі впровадження ІПВГ в Королівстві Норвегії.
   У рамках візиту делегація взяла участь у робочих зустрічах з представниками Міжнародного секретаріату ІПВГ, Міністерства нафти і енергетики Норвегії, Ради з питань етики Глобального урядового пенсійного фонду Королівства Норвегія, Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія, Норвезько-Української торгової палати, видобувної компанії Statoil, коаліції "Publish What You Pay Norway", неурядової міжнародної організації «Transparency International», аудиторської компанії Deloitte, яка впродовж 7 років поспіль є норвезьким Незалежним Адміністратором  тощо.
Норвезькі колеги поділилися досвідом співпраці з видобувними компаніями та органами влади у контексті фінансових взаємовідносин, проблем та успішних прикладів їх розв’язання.
Українська делегація також взяла участь у засіданні Міжнародного секретаріату правління ІПВГ і мала можливість ознайомитися з досвідом впровадження Ініціативи у інших країнах. Також у рамках засідання представники БГЗО ознайомили присутніх з досвідом України у розкритті бенефіціарного права. Розкриття даних про бенефіціарних власників компаній є новою обов'язковою вимогою Стандарту ІПВГ 2016 року, отже ця тема була актуальною для обговорення.
   Враховуючи отриманий досвід, учасники навчального візиту розроблять та представлять на круглому столі рекомендації щодо удосконалення українського законодавства стосовно впровадження ІПВГ в Україні та Технічного завдання для Незалежного Адміністратора при підготовці Звіту ІПВГ за 2014 рік, що сприятиме підвищенню ефективності  процесу.