Новини

Відбулася конференція “EITI в Україні: як ефективно управляти ресурсами”
24 Лютого 2017

21-22 лютого у Києві пройшла конференція “EITI в Україні: як ефективно управляти ресурсами”

У рамках заходу відбулася презентація Звіту Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) за 2014-2015 рр. та статистичної бази відкритих даних енергетичного сектору Міністерства енергетики України.

Перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Галина Карп наголосила важливості кошторису видобувної галузі для розуміння, які підприємства працюють прозоро. «Із 99 компаній 51 компанія надали дані до Звіту», - зауважила Г. Карп. За словами Олени Павленко, заступника голови Багатосторонньої групи зацікавлених осіб (БГЗО), президента аналітичного центру DiXi Group, передумовою стабільного реформування видобувної галузі є постійна взаємодія між владою, бізнесом та громадськістю.  

Стівен Гоньє, Директор Офісу економічного зростання Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, відзначив роль США в підтримці ІПВГ. USAID фінансує значну кількість програм, які сприяють підвищенню енергетичної незалежності та безпеки України, боротьбі з корупцією. Участь у заході також взяли представники субгрантерів USAID Проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження». Зокрема, керівник ГО «Бюро розвитку, інновацій та технологій», секретар асоціації «Енерготранспарентність», Максим Карпаш, вказав на необхідність впроваджувати облік видобутого ресурсу на кожній свердловині. Експерт вважає, що розщеплення ренти дозволить розпочати роботу над усуненням основних проблем населених пунктів, де ведеться видобуток корисних копалин. При цьому, він радить звернути увагу на плани використання рентних платежів на рівні райради та облради.

Представники бізнесу запевнили у свою чергу, що їхні компанії зацікавлені у розкритті інформації не менше, ніж влада та громадськість. Так, Олег Прохоренко, голова Правління ПАТ «Укргазвидобування» заявив, що компанія підтримує ІПВГ: «Ми підтримуємо Ініціативу прозорості в нашій галузі і одними з перших стали надавати свої дані до Звіту EITI, тому що прозорість в газовидобувній  галузі забезпечить відкритий  діалог з громадами та стане запорукою сталого розвитку видобувних регіонів», - зауважив голова компанії.  

У рамках конференції обговорювалася необхідність переходу до електронної форми звітності компаній. Державна служба геології та надр України висловила готовність взяти участь у у створенні цифрової бази даних, та вважає це одним з важливих завдань для прискорення та спрощення обробки відповідної інформації.

На заході також було представлено нову онлайн-карту енергетичного сектору, розроблену експертами DiXi Group, яка дає можливість спостерігати шлях енергоресурсів від видобутку до споживання, так і  фінансові маршрути, які їх супроводжують.

Довідково. Ініціатива прозорості видобувних галузей (ЕІТІ) – це незалежний і добровільно підтримуваний на міжнародному рівні стандарт, призначення якого полягає у підвищенні прозорості отримання доходів держави від діяльності у сфері видобутку природних ресурсів. Наразі він впроваджується у 51 країні світу. EITI вимагає проведення аудиту платежів, які здійснюють компанії, та доходів, пов’язаних з розробкою національних природних ресурсів, які отримують уряди країн. Окрім того, стандарт вимагає розкриття інформації щодо процедур надання дозволів (ліцензій) на користування надрами та інших відомостей, пов’язаних з надрокористуванням. Більш детальну інформацію про ІПВГ в Україні наведено на сайті www.eiti.org.ua.