Новини

Участь експертів ІБСЕД у конференції «Поширення стандартів, створення потенціалу: розвиток європейського адміністративного середовища»
23 Травня 2016
Participation of IBSER Experts in the Conference “Spreading Standards, Building Capacities: European Administrative Space in Progress”
   19-21 травня 2016 року у місті Загреб (Хорватія) експерти ІБСЕД взяли участь у 24-ій річній конференції «Поширення стандартів, створення потенціалу: розвиток європейського адміністративного середовища». Захід організувала Мережа інститутів і шкіл державного управління Центральної і Східної Європи (NISPAcee) у співпраці з Загребським університетом. ІБСЕД приєднався до мережі  NISPAcee ще у 2007 році і щорічно наші експерти діляться досвідом у напрямку покращення державного управління, зокрема у сфері державних фінансів.
   Цьогорічна конференція NISPAcee була присвячена розгляду актуальних питань розвитку бюджетної та фіскальної політики у країнах Центральної та Східної Європи, а також Центральної Азії. У рамках заходу проходили засідання експертних груп, розподілених за напрямами щодо конкретних питань державного управління. Учасники конференції розглянули основні проблеми та обговорили перспективи реформи державного управління в Хорватії, вплив бюджетної кризи у галузі державного управління в країнах ЄС, результати децентралізації сучасного європейського управління.
   У ході конференції спеціалісти ЗМФІ-ІІ взяли участь у засіданні робочої групи «Державні фінанси та управління державними фінансами». Учасники групи розглянули ряд актуальних питань стосовно змін у фіскальній політиці за останні роки та їх наслідки у різних країнах, зокрема виконання правил податкової прозорості хорватською податковою адміністрацією, рівні податкових повноважень та розвиток фіскальної автономії місцевого самоврядування у Словаччині та Угорщині. Також учасники обговорили питання щодо управління місцевими бюджетами, зокрема ефективність видаткових повноважень місцевих органів влади у Польщі, розвиток формування місцевих бюджетів за участю громадськості у Хорватії тощо. Детальніше про конференцію можна дізнатися тут.
   Представники проекту ЗМФІ-ІІ доповіли присутнім про хід бюджетної реформи в Україні та досягнення у запровадженні програмно-цільового методу бюджетування на місцевому рівні.  
Вивчення міжнародних стандартів державного управляння є важливою передумовою для успішної реалізації реформ в Україні. Участь фахівців у подібних заходах дозволить запозичити найкращій досвід країн ЄС та запровадити його  в Україні.