Новини

Тренінги в Криму
24 Травня 2011
Trainings in Crimea

Тренінги із застосування інноваційних фінансових механізмів в містах Джанкой та Красноперекопськ, АРК

 

    Експерти проекту "Зміцнення місцевої фінансової ініціативи", що реалізується ІБСЕД за підтримки USAID, продовжують проведення серії тренінгів у п’яти пілотних містах, обраних спільно з проектами "Реформа міського теплозабезпечення"/MHR та "Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність"/LINC, із застосування інноваційних фінансових механізмів під час реалізації проектів інфраструктурного розвитку.

    Чергові тренінги відбулися 23-24 травня 2011 р. у містах Джанкой та Красноперекопськ, АРК. Учасниками навчання стали фахівці Джанкойської (25 осіб) та Красноперекопської (24 учасника) міських рад - керівники структурних підрозділів виконавчих комітетів, спеціалісти галузевих управлінь та відділів міськрад.

    У м. Джанкой, зокрема, захід відкрив міський голова Джанкоя Аркадій Зайдман, який привітав присутніх й  відзначив надзвичайну актуальність тренінгу, оскільки таке навчання дасть можливість його учасникам ознайомились з практичними аспектами застосування інноваційних фінансових механізмів, зокрема, таких як публічно-приватне партнерство.

    В ході тренінгів були розглянуті питання щодо механізмів забезпечення координації стратегічних документів і бюджету розвитку на основі програмно-цільового методу у бюджетному процесі; джерел фінансування планів розвитку та інвестиційних проектів, а саме: економії коштів від енергозбереження, запозичень, надання місцевих гарантій, об’єднання коштів органів місцевого самоврядування і приватних інвесторів на основі механізмів публічно-приватного партнерства.

     Особлива увага була приділена останнім змінам у нормативно-правовій базі із зазначених питань.

    Учасники тренінгу мали можливість закріпити отримані знання та навички, виконуючи  практичні завдання з фінансового обґрунтування інвестиційного проекту.

    Серед найбільш цікавих та актуальних проектів для подальшої реалізації у м. Джанкой, запропонованих учасниками тренінгу, слід відзначити проект «Упровадження заходів з енергозбереження у дошкільному навчальному закладі № 38», а у м. Красноперекопську –  проекти «Будівництво мінікотельні на біопаливі для лікарні», «Балансування системи опалення будівель».

     Реалізація подібних проектів дозволить залучати кошти, досвід та можливості приватного сектору для вирішення актуальних економічних та соціальних проблем, які складають функції місцевої влади, із зниженням ризиків як для публічного, так і для приватного партнера. Також отримані знання дозволять розширювати можливості у реалізації інвестиційних проектів із залученням інших джерел фінансування, зокрема, таких, як кошти від продажу одиниць установленої кількості, що використовуються за механізмом «зелених» інвестицій, грантів, кредитів від міжнародних фінансових організацій.

    Виходячи з отриманих знань, міста Джанкой та Красноперекопськ мають намір найближчим часом затвердити фінансово обґрунтовані Міські енергетичні плани, а також реалізувати проекти у сфері енергозбереження та охорони навколишнього природного середовища із використанням запропонованих джерел.