Новини

Тренінг
21 Березня 2014
Training
Тренінг «Бюджетний процес в Україні»

   20 березня 2014 року ІБСЕД провів тренінг «Бюджетний процес в Україні». Учасниками тренінгу були представники неурядових та громадських організацій, незалежні експерти.
   У зв’язку зі складністю законодавства, громадськість та «не фахівці бюджетного процесу» мають  недостатній рівень обізнаності з бюджетним процесом в Україні. Це зумовлено перш за все відсутністю інформації у наочному (простому) вигляді. Така необізнаність знижує як рівень участі громадян та громадських організацій у бюджетному процесі, так і підзвітність всіх рівнів влади. У той же час, саме активна участь громадськості буде гарантувати покращення ефективності діяльності уряду, підвищення прозорості процесу, зниження корупційної діяльності, а також ефективного і раціонального використання  коштів платників податків.
   З метою ефективного залучення громадськості та неурядових громадських організацій до бюджетного процесу експерти ЗМФІ-II ознайомили учасників з етапами бюджетного процесу в Україні, розкрили основні поняття бюджетної системи, охарактеризували нормативно-правову базу та бюджетну класифікацію, а також висвітили особливості формування бюджетів за програмно-цільовим методом. Такі знання дозволять підвищити готовність організацій громадянського суспільства виступати у ролі учасників бюджетного процесу та контролерів прозорості і підзвітності бюджету.