Новини

Шляхи нормативного сприяння розвитку місцевих запозичень
30 Березня 2010
Ways of Regulatory Support for the Development of Local Borrowing
     30 березня 2010 р. в приміщенні Великого конференц-залу НАН України відбулось засідання круглого столу на тему «Шляхи нормативного сприяння розвитку місцевих запозичень».
     Захід проводився Інститутом бюджету в рамках реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи» за підтримки USAID, зокрема його компоненту, спрямованого на створення законодавчих підвалин для зростання соціально-економічної активності у країні та підвищення спроможності органів місцевого самоврядування щодо залучення ресурсів, необхідних для забезпечення розвитку місцевої інфраструктури.
      Актуальність питання залучення органами місцевого самоврядування додаткових фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення розвитку місцевої інфраструктури, набуває особливого значення в сучасних економічних умовах, коли, зокрема, за результатами виконання бюджету у 2009 році, капітальні видатки зведеного бюджету скоротилися порівняно з 2008 роком на 51,5%, у тому числі місцевих бюджетів – на 55,9%. 
     За таких умов успішне залучення місцевими органами кредитних ресурсів для реалізації проектів, які позитивно вплинуть як на економіку окремих господарюючих суб’єктів, так і на країну в цілому, може стати надійним джерелом реалізації проектів розвитку міської інфраструктури.  
     Саме тому темою засідання стало обговорення законодавчих пропозицій, спрямованих на розвиток ринку місцевих запозичень та гарантій. Ці пропозиції було підготовлено як за підсумками  роботи круглого столу «Партнерство між банками та органами місцевого самоврядування як один із шляхів подолання економічної кризи», що проводився ІБСЕД в Києві 16 квітня 2009 р., так і в результаті тривалої співпраці експертів Інституту бюджету з органами місцевого самоврядування та потенційними кредиторами у напрямку розробки фінансових механізмів реалізації проектів розвитку міської інфраструктури, зокрема у сфері енергозбереження.
     Учасниками заходу стали близько 50 представників керівного складу Міністерства економіки України, Міністерства з питань житлово-комунального господарства, профільних департаментів Міністерства фінансів України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Національного Банку України, провідних банківських та інвестиційних установ, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, міжнародних експертів, представників органів місцевої влади міст Львів, Черкаси, Рівне, Острог, Славутич, Комсомольськ, Севастополь та Євпаторія, провідних національних ЗМІ.

З матеріалами заходу Ви можете ознайомитись тут:

Програма та склад учасників засідання

Презентації учасників засідання