Новини

Реформування державних фінансів на засадах партнерства органів державної та місцевої влади, бізнесу та громадянського суспільства
15 Червня 2010
Implementing Reform of Public Finance Based on Partnership between Central and Local Governments, Business Community, and Civil Society
   15 червня 2010 р. в Інституті економіки та прогнозування Національної академії наук України відбувся круглий стіл на тему «Реформування державних фінансів на засадах партнерства органів державної та місцевої влади, бізнесу та громадянського суспільства». Організаторами заходу виступили Міністерство фінансів України спільно з Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень, що виконує проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи» за підтримки USAID.
   Представники Міністерства фінансів, Державної податкової адміністрації, урядових організацій з питань економіки та податкової політики, спілки та асоціації підприємців, експерти і науковці зібрались за круглим столом обговорити проблеми, пов’язані з модернізацією державних фінансів, підготовкою нового Податкового кодексу, необхідністю внесення змін до Бюджетного кодексу, а також визначити напрями, що стосуються зміцнення державно-приватного партнерства, як основи стабільного розвитку економіки України.
     Захід став знаковою подією у напрямку запровадження довіри між урядом та бізнесом, ефективної та тісної співпраці з підприємцями, налагодження відкритого і прозорого діалогу, зокрема, в контексті оподаткування. 
     Засідання пройшло під головуванням заступника Міністра фінансів України Тетяни Іванівни Єфименко.
    Перший блок круглого столу розкрив головні завдання, що стоять перед урядом на шляху модернізації державних фінансів в контексті макроекономічної стабілізації. Зокрема, було наголошено, що робота уряду в цьому напрямі спрямована на побудову зваженої та ефективної податкової політики, розвиток системи державних фінансів, раціональні запозичення та прозорість їх використання, подальше скорочення державного дефіциту тощо.
      Другий блок заходу було присвячено обговоренню актуальних питань реформування податкової системи, сильних та слабких сторін нового податкового законодавства.
      Визначальною місією податкових реформ, які передбачаються новим Податковим кодексом, зареєстрованим в Верховній Раді того ж дня, та Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки, є побудова сучасної справедливої фіскальної політики у розрізі оподаткування, рівність усіх платників податку перед законом та досягнення сталого розвитку економіки України.
    Як зазначила пані Єфименко: «У Податковому кодексі вперше був зроблений потужний акцент на перенесенні податкового навантаження з мобільних факторів виробництва, тобто з труда і капіталу, до тієї сфери, де відбувається оподаткування ресурсів. По-друге, в Кодексі запроваджена інвестиційно-інноваційна складова, запропоновані безпрецедентні преференції бізнесу для розвитку, преференції щодо укріплення фінансової бази місцевого самоврядування. При цьому ми намагалися не підвищувати тиск на бізнес, щоб цей документ відповідав нормам європейського законодавства. 
     Ми сьогодні працюємо над тим, щоб фінансове та податкове законодавство у цілому відповідало стандартам ЄС, щоб це було зрозуміло і привабливо для інвесторів. Щоб українська податкова система була конкурентноздатною у світовій спільноті та в глобальному економічному просторі.»

 
     Інформацію підготовлено за матеріалами веб-сайту Міністерства фінансів України.

З матеріалами заходу Ви можете ознайомитись тут:

Програма та склад учасників засідання

Презентації учасників засідання