Новини

Реалізація проектів щодо інфраструктурного розвитку міст
17 Лютого 2010
Допомога в реалізації проектів та відбір міст-учасників тривають

     Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) у рамках виконання проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи» за підтримки АМР США надає допомогу містам України в реалізації інвестиційних проектів інфраструктурного розвитку, зокрема у сфері енергозбереження.
     Початком цієї важливої роботи стало проведення П’ятого фінансово-економічного форуму наприкінці листопада 2009 року, де зустрілися представники органів державної влади та місцевого самоврядування, банків та інвестиційних компаній для обговорення поточної ситуації у цій галузі та вироблення нових підходів у залученні коштів для фінансування проектів розвитку місцевої інфраструктури, які, перш за все, спрямовані на енергозбереження. 
     Оскільки такі проекти важко реалізовувати через брак коштів у містах, ІБСЕД, активно співпрацюючи з потенційними інвесторами (або кредиторами),  допомагає знайти необхідні кошти та оформити всі необхідні документи, такі як угоди, рішення центральних та місцевих органів влади, дозволи від регуляторів тощо відповідно до діючого законодавства. Окрім того, проводиться оцінка як ефективності проекту, так і потенціалу органу місцевого самоврядування щодо виконання взятих зобов’язань, у тому числі повернення боргу. Така оцінка передбачає виявлення можливих юридичних та бюджетних ризиків та вжиття заходів щодо їх усунення ще на стадії розробки проекту з метою захисту прав обох сторін –  інвестора (кредитора) та органу місцевого самоврядування.
     Кошти для реалізації проектів можуть залучатися різними шляхами: через випуск муніципальних облігацій, шляхом отримання гранту або кредиту у банківських чи фінансових організаціях, зокрема міжнародних, або через залучення коштів інвесторів, використовуючи механізми державно-приватного партнерства. На сьогодні розпочато спільну розробку механізмів фінансування проектів з містами Острог, Львів, Черкаси, підписано протоколи про наміри із Славутицькою та  Комсомольською міськими радами, приватні партнери – ВАТ ЦЕК «ЕСКО-ЦЕНТР», ЗАТ «Комунальна енергосервісна компанія м. Рівне «ЕСКО-Рівне», потенційні кредитори – NEFCO, KFW бюро, АТ «Державний експортно-імпортний банк України». 
     Втім, основні проблеми, які уповільнюють реалізацію проектів, полягають в законодавчій площині. Тому, робота над практичною розробкою та реалізацією інноваційних фінансових схем дасть можливість отримати унікальний досвід для розробки законодавчих змін, деякі з яких уже внесено в існуючі нормативно-правові документи (зокрема до постанови Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 № 207). 
     Таким чином, ІБСЕД обрав тактику паралельного руху за двома напрямками: 
          1) розробка та застосування механізмів залучення коштів для місцевих проектів інфраструктурного розвитку в умовах існуючого законодавства; 
          2) робота над удосконаленням законодавчої бази для зміцнення фінансового потенціалу реалізації інфраструктурних проектів на місцевому рівні.
     Проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи», в межах якого проводиться зазначена робота, триває. Так само триває і відбір міст, що можуть взяти участь в реалізації цього проекту. Якщо ваше місто має необхідність реалізувати певні інфраструктурні проекти, особливо ті, що спрямовані на енергозбереження, Ви можете звернутися безпосередньо до Інституту бюджету (м. Київ, вул. Борисоглібська 15В, 2 поверх, т. 353-58-68) або за електронною  адресою
inform@ibser.org.ua.
     
До звернення прохання додати стислу інформацію щодо проектів міста, які можуть бути розглянуті як спільні пілотні проекти із залученням інвестиційних чи кредитних ресурсів, або ті, що виконані на засадах публічно-приватного партнерства.