Новини

Публічні дебати
17 Грудня 2009
Public Debates
В Києві відбулись публічні дебати з питань децентралізації регіонів

     Експерти ІБСЕД взяли участь в публічних дебатах на тему «Чи дозволить децентралізація влади та фіскальних повноважень в Україні підвищити конкурентоспроможність регіонів?», що проводились Фондом «Ефективне Управління» разом із Intelligence Squared (Лондон) 17 грудня 2009р. у Києві. 
     Децентралізація повноважень, фінансових ресурсів та відповідальності сприятимуть збільшенню конкуренції між регіонами щодо залучення інвестицій, а також змусить місцеву владу працювати більш ефективно. Натомість для України актуальними залишаються проблеми політичної нестабільності, корупції, які на фоні фінансової кризи створюють реальну загрозу соціально-економічному розвитку регіонів. Такого висновку дійшли учасники публічних дебатів, що вже вп'яте проводились Фондом  в форматі «Оксфордського клубу».
     Відкрила дебати Наталія Ізосімова, директор Фонду, яка відзначила те, що передача додаткових ресурсів і влади до  рук місцевих чиновників без впровадження дієвих механізмів контролю може опинитися для України катастрофою. Ще одне важливе питання постає: чи зможе місцева влада самостійно реалізовувати стратегії розвитку регіонів»? - сказала вона.
     Директор Фонду також повідомила про те, що в Україні існують депресивні території, де створити фінансово самодостатні структури місцевого управління практично неможливо.
     «Таким регіонам необхідна підтримка держави», - підкреслила Н. Ізосімова.
     На думку учасників дебатів, виступаючих за децентралізацію повноважень, проблема сьогодні полягає в тому, що центральні органи влади бояться випустити з рук важелі впливу.
     «Але іншої дороги просто немає, якщо ми прагнемо забезпечити нормальні стандарти життя, проблеми потрібно вирішувати не у високих кабінетах, а там, де живуть люди. І шанси змінити ситуацію реальні - лідери місцевої самоврядності все більше усвідомлюють, що вони мають право не лише просити, але й наполягати на тому, щоб до них прислухалися», - заявив на дебатах мер Вінниці Володимир Гройсман.
     Кандидат економічних наук, доцент Ірина Хакамада в свою чергу підкреслила, що децентралізація в Україні є неминучою. «Період стабільності глобальної економіки закінчився. Попереду нас чекає турбулентна хвиля, пов'язана з появою нових економічних гравців. У цих умовах перемагає лише відповідальність – відповідальність всіх економічних суб'єктів: національних економічних систем, корпорацій, підприємців. Відповідальність – це децентралізація, якою б незручною і некомфортною вона не була», - пояснила І. Хакамада.
     Інші учасники дебатів виступили за часткову децентралізацію. Так, народний депутат України, екс-міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба заявив, що вести мову про децентралізацію доречно в частині формування місцевих бюджетів, з урахуванням можливостей кожної області та їх подальшим переходом на фінансове самозабезпечення.
     Він також відзначив, що в умовах кризи і політичної нестабільності в Україні, функції управління на центральному і регіональному рівнях необхідно консолідувати, побудувати чітку систему підпорядкованості, а також відпрацювати узгоджену процедуру ухвалення рішень.
     Про ризики, пов'язані з децентралізацією повноважень, фінансових ресурсів і відповідальності, заявив виконавчий директор Європейського Фонду Мадарьяга, який представляв Інститут Вивчення Європи, економіст і співробітник вищих державних органів Європи з 1970 по 2005 рр. П’єр Дефрень. На його думку, децентралізація стане бар'єром до розвитку регіонів і надалі - загрозою єдності України.
     «Спочатку необхідно розв’язати проблеми, які стали бичем українського суспільства: політичну нестабільність, корупцію, кумівство, інфраструктурний дефіцит. І лише потім можна перейти до питання децентралізації», - зазначив економіст.

     Інформацію підготовлено за матеріалами сайту Фонду «Ефектівне управління» http://debaty.org/cms/decentralization_reform.html.