Новини

Прес-конференція
14 Вересня 2009
A Press Conference
Прес-конференція в «Главред-медіа»

     14 вересня 2009 р. в приміщенні медіа-холдингу «Главред-медіа» пройшла прес-конференція на тему: «Підвищення соціальних стандартів: чи співпадають бажання з можливостями?».
     В прес-конференції взяли участь:
          - Ірина Щербина, Генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень; та
          - Ганна Герман, народний депутат України.
     На прес-конференції йшлося про недавню ініціативу Партії регіонів щодо підвищення соціальних стандартів. ІБСЕД було запрошено для представлення незалежної експертної думки щодо впливу такого підвищення на збалансованість державного бюджету у 2010 р.
     На думку експертів ІБСЕД, з економічної точки зору така пропозиція заслуговує на увагу. Натомість, у випадку, якщо підвищення соціальних виплат відбуватиметься за рахунок «нефіскального впливу на доходи бюджету», а також якщо бюджет наповнюватиметься не через оздоровлення виробництва та підтримку банківського сектору, а шляхом додаткової емісії грошової маси, «будь яке підвищення соціальних стандартів» врешті-решт призведе до чергового стрибку інфляції, і як результат до подальшого збіднення населення.
     На думку експерта, доходи бюджету – не є результатом оздоровлення економіки, а в основному це інфляційні надходження. Номінально Державний бюджет України виконується, адже реально всі основні джерела наповнення бюджету, а саме ПДВ, прибуток, ввізне мито, «суттєво зменшились порівняно з надходженнями минулого року». Це свідчить про те, що «запрацював друкарський станок». 
     За даними експертів Інституту бюджету, вже за підсумками 7 місяців 2009 р. номінальні та реальні доходи населення в середньому по країні зменшились на 100 грн., а «враховуючи підвищення цін, ми розуміємо наскільки зменшилася купівельна спроможність населення», - зазначила пані Щербина.
     Вона підкреслила, що підвищення соціальних стандартів без одночасної підтримки реального сектору економіки «може дати негативний ефект такому ефективному механізму підтримки населення».
     Пані Щербина також зауважила, якщо не переорієнтувати економіку, жоден бюджет країні вже не допоможе. Єдина порада для Державного бюджету – 2010 – треба змінювати структури, переглядати програми, по яких виділяються гроші в реальний сектор економіки – це не має бути просто підтримка заробітної плати, хоча це й необхідний крок. Адже, перш за все, має відбутись переорієнтація галузей економіки, має бути чітко визначено перспективи місця України на зовнішніх ринках. Якщо сьогодні цього не зробити, завтра країна може опинитись в аутсайдерах економічного прогресу, і тоді вже ніякий бюджет не зможе підтримати соціальні проблеми.
     Окрім того, вже багато років, нереформованими залишаються сфери охорони здоров’я, освіти, системи соціального захисту. Тому єдиний вихід – чітка стратегія на державному рівні щодо місця та ролі України як держави у зовнішньоекономічних та внутрішніх економічних процесах.
 
     Підготовлено за матеріалами сайту «Главред – Медіа».