Новини

Портал «Є-Data» дає нові можливості для контролю публічних фінансів
01 Квітня 2016
The E-Data Portal Offers New Opportunities for Control over Public Finance
   30 березня в інформаційному агентстві «Укрінформ» пройшов круглий стіл «Громадський контроль за бюджетними коштами: унікальні можливості порталу «Є-Data», організований ІБСЕД, що реалізує проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та за підтримки Міністерства фінансів України.
  У круглому столі взяли участь близько 35 представників громадських організацій та ЗМІ.
   За словами Олександра Щелокова, керівника проекту Є-Data, на сьогодні офіційний потал публічних фінансів України — найбільша в країні база даних про рух коштів, яка вже налічує 17 млн трансакцій, а також близько 3,3 млн. звітів, договорів та актів, укладених розпорядниками бюджетних коштів різних рівнів. «На сьогоднішній день портал Є-Datа є безпрецедентно відкритою системою. Жодна країна в Європі не розкриває всі свої видатки щоденно», — зазначив Олександр Щелоков. Щоденно його відвідує близько 35 тис. осіб.
   Представники ІБСЕД розказали присутнім про участь Проекту ЗМФІ ІІ у запровадженні порталу Є-Data та його можливостях, Зокрема, щодо пошуку інформації про використання публічних коштів.
   Під час круглого столу також відбулася презентація другого в Україні відкритого API — можливості для роботи з інформацією про публічні кошти. «Реалізація на порталі Є-Data інтерфейсу API (програмування додатків або прикладного програмування) дає користувачам унікальну можливість автоматизованого системного контролю за витратами публічних коштів», — зазначив IT-архітектор проекту Є-Data Юрій Філатов. За його словами, використання API є одним з двох легальних способів доступу до бази даних порталу. Другий — використання пошуку за трансакціями та вивантаження отриманих результатів в ручному режимі.
   Практичним досвідом роботи з порталом Є-Data для пошуку інформації про публічні кошти та контролю за їх витрачанням поділилися також  представники неурядових організацій та громадськості. За словами громадських активістів, вже зараз висвітлення інформації на порталi Є-Data є важливим кроком у боротьби з корупцією так званого «низового рівня».
   Довідка. Є-Datа  — це офіційний державний інформаційний портал у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація про використання публічних коштів.  Мета проекту: створити відкритий ресурс, який забезпечить повну прозорість державних фінансів та задовольнить право громадськості на отримання інформації щодо витрачання бюджетних коштів.