Новини

НКР
26 Червня 2013
NAB
Завдяки методологічній роботі експертів ЗМФІ-ІІ  буде забезпечено єдність бюджетного процесу
та покращено його прозорість

 
   25 червня 2013 року під головуванням Міністерства фінансів України відбулося спільне засідання тематичної робочої групи щодо реформи міжбюджетних відносин та Національної Консультаційної Ради з питань ефективного управління державними фінансами. У засіданні прийняли участь представники Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби, експерти ЗМФІ-ІІ, представники наукових кіл, громадських та міжнародних організацій.
  Учасники засідання обговорили питання щодо удосконалення нормативно-правової й методологічної бази застосування ПЦМ на рівні місцевих бюджетів, а також підсумки апробації методики здійснення порівняльного аналізу ефективності бюджетних програм.
   Експерти ЗМФІ-ІІ спільно з Міністерством фінансів України запропонували уніфікувати процедури звітності і обліку державних фінансів як на національному так і на місцевому рівнях. З цією метою, розробили   типову програмну класифікацію видатків та кредитування місцевих бюджетів яка повністю відповідає структурі програмної класифікації на рівні державного бюджету.
   Затвердження запропонованих змін  дозволить вперше здійснити зведення звітності по місцевих бюджетів за програмами у форматі ПЦМ у повній відповідності до державного бюджету. Також, уніфікація бюджетної класифікації дозволить запровадити автоматизацію бюджетного процесу на всіх рівнях шляхом розробки відповідного програмного забезпечення.
   Така єдність підходів до формування державного та місцевих бюджетів та їх автоматизація підвищить прозорість бюджетного процесу та посилить контроль над управліннями бюджетними коштами.
   Крім цього, затвердження нової класифікації надасть можливість використовувати її з 1 січня 2014 року при запровадженні повнофункціонального складання та виконання місцевих бюджетів за ПЦМ.
   Учасники підтримали нові підходи до програмної класифікації місцевих бюджетів та рекомендували внести відповідні зміни до всіх документів, що використовуються у бюджетному процесі.
   Під час засідання експерти ЗМФІ-ІІ представили результати апробації методики здійснення порівняльного аналізу ефективності бюджетних програм.
   Зазначена методика була розроблена експертами ЗМФІ-ІІ спільно з Міністерством фінансів України та направлена всім учасникам експерименту. Методика передбачає формульний підхід для оцінювання ефективності виконання бюджетних програм. Експерти ЗМФІ-ІІ провели апробацію методики на основі річних звітів про виконання паспортів бюджетних програм по чотирьох місцевих бюджетах. Результати апробації підтвердили ефективність методики оцінки бюджетних програм.
   Учасники засідання схвалили представлені матеріали та наголосили, що запровадження такої методики дозволить об’єктивно здійснювати аналіз ефективності виконання бюджетних програм в цілому та їх завдань окремо. Надасть інструментарій керівному складу для прийняття виважених управлінських рішень при розподілі бюджетних коштів. Це, в свою чергу, призведе до підвищення прозорості та ефективності планування та виконання бюджетів за ПЦМ.