Новини

NISPAcee
26 Травня 2014
NISPAcee
Конференція «Уряд та управління у Центральній та Східній Європі»
 
   Експерти Інституту взяли участь у 22-й щорічній конференції «Уряд та управління у Центральній та Східній Європі», яка проходила у місті Будапешт (Республіка Угорщина), з 22 по 24 травня 2014 року. Захід організувала Мережа інститутів і шкіл державного управління Центральної і Східної Європи (NISPAcee) у співпраці з Університетом ім. Корвіна та Національним університетом державної служби Угорщини. ІБСЕД приєднався до мережі  NISPAcee ще у 2007 році і щорічно наші експерти діляться досвідом у напрямку покращення державного управління, зокрема у сфері державних фінансів.
   Цьогорічна конференція NISPAcee була присвячена розгляду актуальних питань розвитку бюджетної та фіскальної політики у країнах Центральної, Східної Європи і Центральної Азії. Програма Конференції містила ряд загальних сесій, робочих засідань основної теми конференції, засідань експертних груп, форумів і спеціалізованих робочих груп, розподілених за темами і зосереджених на роботі над конкретними питаннями державного управління.
   Учасниками конференції розглянули особливості організації системи державних фінансів країн ЄС та Східної Європи, стійкість податково-бюджетної політики, досвід запровадження бюджетування орієнтованого на результат та особливості міжбюджетних відносин. У ході конференції експерти ЗМФІ-ІІ взяли участь у діяльності робочої групи «Державні фінанси та управляння державними фінансами». В ході її роботи учасники розглянули ряд актуальних питань стосовно змін у фіскальній  політиці за останні роки та їх наслідки у різних країнах, зокрема досвід Чеської Республіки у ресурсному забезпеченні місцевих бюджетів, сучасний стан і проблеми податкової системи Польщі. Також учасниками порушили ряд питань щодо управління місцевими бюджетами зокрема досвід Угорщини у здійсненні запозичень місцевою владою, ступінь децентралізації та зміни пріоритетів витрат місцевих бюджетів країн ЄС, тощо.  Детальніше про конференцію можна дізнатися тут.
    Представники Проекту доповіли присутнім про проведення бюджетної реформи в Україні, досягнення проекту ЗМФІ-ІІ зокрема щодо результатів запровадження ПЦМ бюджетування на місцевому рівні та забезпечення енергоефективності у містах України.   
   Вивчення міжнародних стандартів державного управляння є надзвичайно важливими для реалізації реформ, які сьогодні впроваджуються в Україні. Участь експертів у таких заходах дозволить запозичити найкращій досвід країн ЄС та впровадити його в Україні.