Новини

Навчання із запровадження ПЦМ в Криму
22 Травня 2009
PPB introduction training in Crimea
     22 травня в Сімферополі відбувся тренінг на тему «Інструктивні матеріали по запровадженню Програмно-цільового методу (ПЦМ) формування та виконання місцевих бюджетів», на якому зібрались 38 представників місцевих фінансових органів, управлінь освіти та охорони здоров’я АР Крим, міст Сімферополь, Ялта, Алушта, Джанкой, Євпаторія, а також Бахчисарайського та Совєтського районів.
     Цим заходом завершено серію тренінгів із запровадження ПЦМ на місцевому рівні, що проходили в рамках продовження спільної роботи Міністерства фінансів України разом з Інститутом бюджету в напрямку подальшого запровадження ПЦМ на місцевому рівні.
     Навчальні заходи проводились з метою надання фінансовим спеціалістам пілотних регіонів теоретичних  знань та формування в них практичних навичок складання бюджетів за Програмно-цільовим методом, що в подальшому допоможе більш професійно й кваліфіковано планувати та управляти бюджетними коштами, керуючись принципами раціонального використання бюджетних коштів,  підвищення якості суспільних послуг та забезпечення прозорості при розподілі ресурсів й прийнятті рішень.
     З учасниками працювали досвідчені тренери Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень, які ознайомили їх з теоретичними основами ПЦМ, інструктивними матеріалами та практичними аспектами його застосування відповідно до методологічних документів, розроблених Міністерством фінансів України.
     Під час навчання представники області розглянули елементи бюджетних програм, правила заповнення бюджетних запитів для підготовки проекту місцевого бюджету на плановий рік, правила складання паспорта бюджетної програми, а також вимоги до складання квартального та річного звіту про виконання паспорта бюджетної програми.
     Окрім того, по завершенні тренінгу експертами Інституту бюджету було проведено консультування фахівців місцевих фінансових органів Автономної Республіки Крим з питань розробки бюджетних програм та підготовки програм соціально-економічного розвитку по галузях «Освіта» та «Охорона здоров»я», які також передбачені програмою дій із запровадження ПЦМ на місцевому рівні. 
     Протягом квітня-травня 2009 р. подібні навчання пройшли в 4 пілотних областях (Луганській, Львівській, Житомирській та АР Крим) відповідно до Плану дій із запровадження ПЦМ у місцевих бюджетах, розробленого Міністерством фінансів України спільно з ІБСЕД.