Новини

Навчальна поїздка до Словаччини
02 Серпня 2009
A study tour to the Republic of Slovakia
     З 26 липня по 2 серпня 2009 р. відбулась навчальна поїздка групи представників Міністерства фінансів України, Комітету з питань бюджету Верховної Ради України  та місцевих фінансових органів до Республіки Словаччина
     Метою поїздки стало вивчення Європейського досвіду фіскальної децентралізації, який буде використано при подальшій розробці нової системи фінансування місцевого самоврядування в Україні. Запровадження такої системи надасть можливість підвищити рівень фінансової забезпеченості органів місцевого самоврядування, а також сприятиме прозорості бюджетного процесу.
     Поїздка відбулась в рамках реалізації Інститутом бюджету проекту «Досвід фіскальної децентралізації у Словаччини для України» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у співпраці зі словацьким партнером – Центром економічних та соціальних досліджень “M.E.S.A. 10”.
     Під час поїздки учасники відвідали міста Пієштяни, Трнава, Тренчін та Братислава, де зустрілись з представниками діючого Словацького уряду, членами Комітету з питань бюджету Парламенту Словаччини, керівним складом Міністерства  фінансів Словацької Республіки, представниками мерій зазначених міст, лідерами Центру економічних та соціальних досліджень “M.E.S.A. 10” та ознайомились з досвідом проведених реформ, спрямованих на фіскальну децентралізацію в Словаччині.
     В ході зустрічей, круглих столів, семінарів, обговорень, передбачених програмою навчальної поїздки, учасники мали можливість дізнатись про програми економічного розвитку та конвергенції Словаччини, особливості її політичної системи та адміністративно-територіального устрою. Особливу увагу було приділено ролі органів місцевого самоврядування у регіональному розвитку, а також питанню реформування органів місцевого самоврядування у контексті європейської інтеграції. 
     Словацькі експерти ознайомили українських колег з досвідом реалізації фіскальних реформ, перевагами та недоліками запровадженої Словацьким урядом системи місцевих податків і зборів, зокрема, податку на нерухомість як одного з джерел наповнення місцевих бюджетів.
     Під час зустрічей українські учасники мали можливість з місцевих прикладів дізнатись про найважливіші аспекти регіонального управління та розвитку у Словаччині, а також про позитивний досвід взаємодії органів місцевої, регіональної та центральної влади у фіскальних питаннях.
     Дуже корисною та цікавою виявилася зустріч в Братиславі з членом Парламентського комітету з питань бюджету, Міністром фінансів та Прем’єр Міністром з економічних питань попереднього Уряду Словаччини Іваном Міклошем, а також державним секретарем Міністерства фінансів Словацької Республіки Франтішеком Палко, під час яких відбулось обговорення актуальних питань політичних та економічних реформ в Словаччині, здійснених у контексті європейської інтеграції, а також особливостей фінансування регіонального розвитку та системи міжбюджетних відносин.
     Заключним етапом поїздки стало проведення круглого столу з метою підбиття підсумків, обговорення можливостей використання досвіду Словаччини в Україні, а також розробки учасниками поїздки рекомендацій та Плану дій з подальшої реалізації досвіду фіскальної децентралізації Словаччини в Україні.
     В ході проведених презентацій та зустрічей учасники мали можливість обмінятись досвідом з колегами,  обговорити проблемні питання та отримати відповіді експертів, вивчити передовий зарубіжний досвід фіскальної децентралізації, висловити свої думки щодо можливості та шляхів використання словацького досвіду при реформуванні в Україні.
     Це вже не перший захід ІБСЕД в рамках означеного Проекту, довгостроковою метою якого є забезпечення фінансової самостійності та прозорості бюджетного процесу на місцевому рівні в Україні.
     В ході виконання проекту і з метою вивчення досвіду фіскальної децентралізації експерти ІБСЕД у співпраці з Словацькими колегами протягом 2008-2009 рр. провели міжнародну конференцію і серію тематичних семінарів в Києві та пілотних регіонах. Наступним етапом реалізації проекту стане проведення в Києві підсумкової конференції по результатах реалізації попередніх етапів проекту.