Новини

Нарада у КМДА
28 Жовтня 2010
Сonference in Kyiv City State Administration
ПОДАЛЬШЕ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ПРОГРАМНО-ЦІЛЬОВОГО МЕТОДУ У МІСТІ КИЄВІ

 

     Експерти проекту MFSI/ІБСЕД взяли участь в Нараді, присвяченій питанню подальшого запровадження Програмно-цільового методу (ПЦМ) складання та виконання місцевих бюджетів, яка пройшла 28 жовтня 2010 р. в приміщенні Київської міської державної адміністрації під головуванням Олександра Попова, першого заступника голови КМДА.
     Учасниками наради стали заступники голови Київської міської державної адміністрації, голови районних державних адміністрацій, начальники головних управлінь Київської міської державної адміністрації – всього понад 60 осіб.
     В ході наради відбулось обговорення наступних питань порядку денного: 
          - формування міського бюджету м. Києва та районних у м. Києві бюджетів з використанням Програмно-цільового методу (ПЦМ) у бюджетному процесі; 
          - стан міських та районних цільових програм, організаційна структура.
     Нараду відкрив Олександр Попов, який наголосив на необхідності запровадження Програмно-цільового методу бюджетування у місті Києві, що стає особливо актуальним в контексті виконання завдань Програми економічних реформ Президента України В.Ф.Януковича на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава». 
     КМДА розпочала роботу, спрямовану на реформування фінансової системи міста і в цьому напрямку активно співпрацює з Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень, що виконує проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи», одним з ключових компонентів якого є подальше запровадження ПЦМ в місцевих бюджетах. 
     За словами Володимира Репіка, начальника Головного фінансового управління КМДА: «будь яка реформа вимагає підготовлених кадрів». Він повідомив про те, що на вирішення цього завдання КМДА за підтримки проекту MFSI/ІБСЕД протягом вересня-жовтня 2010 р. провели серію тренінгів  із запровадження ПЦМ бюджетування на рівні міського бюджету м. Києва та районних у м. Києві бюджетів. Навчання проводились згідно Плану роботи Головного фінансового управління і головних розпорядників бюджетних коштів міського бюджету міста Києва та відповідно до плану-графіку проведення тренінгів експертами проекту MFSI/ІБСЕД 
     Так, станом на 28 жовтня 2010 року було проведено дванадцять тренінгів по галузях: «Освіта», «Соціальний захист та соціальне забезпечення», «Культура та мистецтво», «Фізична культура і спорт», «Охорона здоров’я», «Житлово-комунальне господарство», «Транспорт та зв’язок», «Державне управління», «засоби масової інформації», «Будівництво». Всього в тренінгах були задіяні 37 головних розпорядників бюджетних коштів міського бюджету м. Києва, 11 одержувачів бюджетних коштів міського бюджету, представники постійно діючих комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку та охорони здоров’я та соціального захисту. На даний час навчання пройшли 350 чоловік.
     Ірина Щербина, Генеральний директор ІБСЕД, в своєму виступі зазначила, що в ході проведення тренінгів експерти Інституту бюджету особливий наголос робили на особливостях й практичних аспектах формування бюджетних програм та показників їх виконання, специфіці документообігу та звітності, порядку підготовки проекту бюджету та організації його виконання. 
     
Учасники дійшли того висновку, що складання бюджету за ПЦМ на практиці дозволить зосередитись не на розвитку мережі та утриманні установ, а орієнтуватись на досягнутий результат  й на те, наскільки послуги, які надані за бюджетні кошти, відповідають потребам громадян. Такий простий й одночасно комплексний підхід дозволить реально оцінити економічні та соціальні результати від використання коштів.

ДОВІДКА:

Слід зазначити, що Київська міська державна адміністрація є учасником Експерименту із запровадження програмно-цільового методу на місцевому рівні, яке проводиться Міністерством фінансів України за підтримки проекту технічної допомоги «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи» та реалізується ВГО «Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень» ІБСЕД за фінансування Агенції США із міжнародного розвитку (USAID).