Новини

На Харківщині обговорили рентні платежі у видобувній галузі
14 Серпня 2017

10 серпня у м. Зміїв Харківської області відбувся круглий стіл «Раціональне використання ренти на місцях – шлях до сталого соціально-економічного розвитку видобувних регіонів». У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування, видобувних компаній, громадськості та ЗМІ з п’яти видобувних районів Харківської області – Балаклійського, Зміївського, Ізюмського, Чугуївського та Шевченківського.

Учасники круглого столу обговорили забезпечення прозорості діяльності видобувних компаній на місцевому рівні та раціональне використання рентних платежів органами місцевого самоврядування. Експерти ГО «НОВА Енергія» ознайомили присутніх з основними результатами другого звіту Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні за 2014-2015 рр. та обсягами рентних платежів, сплачених компаніями нафтогазовидобувного сектору протягом 2016 року у Харківській області.

Людмила Немикіна, віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, депутат Харківської обласної ради зазначила: «Великим досягненням стало прийняття закону 1793-VIII, яким передбачено відрахування 5% рентних платежів від нафтогазовидобувних компаній у місцеві бюджети. Тому органи місцевої влади вже зараз повинні готувати інфраструктурні проекти і програми з використання цих коштів, щоб уже з початку наступного  року вони були направлені на вирішення актуальних проблем районів, де ведеться видобуток газу». Під час круглого столу представники органів місцевого самоврядування отримали рекомендації щодо розробки планів підвищення енергоефективності населених пунктів та районів, для реалізації яких, починаючи з 2018 року, можна буде залучати фінансові надходження у вигляді рентних платежів видобувних компаній, сплачених до місцевих бюджетів. Віталій Филенко, голова ради ГО «НОВА Енергія», розповів про можливості використання технологій на базі відновлюваних джерел енергії при модернізації об’єктів соціальної інфраструктури.

Експерти ГО «НОВА Енергія» відзначили, що, не дивлячись на суттєві досягнення України у впровадженні ІПВГ, боротьбі з корупцією та відкритості даних, видобувна галузь і компанії все ще залишаються вкрай закритими для обміну даними та конструктивного діалогу. За їх словами, основна проблема полягає у доступі до даних державних компаній про обсяги видобутку вуглеводнів із прив’язкою до адміністративно-територіальних одиниць.