Новини

На Чернігівщині працює місцева ініціативна група із впровадження ІПВГ
23 Грудня 2016

22 грудня у  Чернігові відбулась зустріч місцевої ініціативної групи із впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні в регіоні, до складу якої входять депутати обласної ради та громадські активісти.

Під час зустрічі було презентовано карту компаній-власників спецдозволів на користування нафтогазоносними надрами безпосередньо у Чернігівській області. Також присутні ознайомились із тезами, що були озвучені під час круглого столу з питань прозорості видобувних галузей, який пройшов у м. Варва 30 листопада.

Ініціативна група обговорювала можливі способи та інструменти поширення тенденції прозорості в регіоні. Рівень прозорості діяльності компаній можливо збільшити за допомогою надсилання офіційних запитів щодо з’ясування наявності ліцензій у компаній, вивчення показників діяльності компаній у Звітах ІПВГ, контролем за наданням такої звітності на місцях.

Для ефективного впровадження ІПВГ також варто співпрацювати і з депутатами місцевих рад задля отримання прозорої інформації про видобуток на території області. Зокрема, можливо контролювати галузь на місцях шляхом співпраці місцевої влади і видобувних компаній. Для цього було запропоновано створити ініціативні групи у районах, де функціонують видобувні компанії.

Результатом зустрічі стало напрацювання рекомендацій щодо просування Стандарту прозорості видобувних галузей на Чернігівщині.

Захід було проведено Палатою податкових консультантів України в рамках реалізації субгранту проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).