Новини

Круглий стіл у Інституті місцевого розвитку
18 Червня 2010
Roundtable in the Municipal Development Institute
Експерти ІБСЕД долучилися до обговорення питань фінансування інвестиційних проектів у сфері теплопостачання
     Експерти ІБСЕД взяли участь в засіданні експертного круглого столу на тему "Найбільш вірогідні та надійні джерела фінансування інвестиційних проектів у сфері теплопостачання", що відбувся в Києві 18 червня 2010 р. за сприяння Інституту місцевого розвитку (ІМР).
     Інститут бюджету активно співпрацює з ІМР та проектом "Реформа міського теплозабезпечення в Україні" в рамках виконання завдань проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи»/USAID, зокрема його компоненту, націленого на надання допомоги містам України в реалізації інвестиційних проектів інфраструктурного розвитку у сфері енергозбереження.
     В ході засідання було презентовано звіт за результатами дослідження джерел фінансування інвестиційних проектів у сфері теплопостачання, участь в обговоренні якого взяли заступники Міністра з питань житлово-комунального господарства О. Мазурчак та О. Романюк, фахівці Міністерства фінансів України, заступник міського голови м. Краматорська, представники міжнародних фінансових організацій, енергосервісних компаній, громадських організацій тощо. 
     У звіті описано найбільш вірогідні та надійні джерела фінансування інвестиційних проектів у сфері виробництва, транспортування, постачання, споживання теплової енергії; кредитну модель фінансування, яка включає комерційний та банківський кредит, як джерело фінансування середньострокових інвестиційних проектів у сфері виробництва, транспортування та постачання теплової енергії; концесію як найбільш придатну форму реалізації довгострокових інвестиційних проектів у сфері виробництва, транспортування та постачання теплової енергії; концепцію стимулювання органами місцевого самоврядування залучення приватних інвестицій на впровадження середньострокових інвестиційних проектів у сфері споживання теплової енергії шляхом створення револьверного фонду; моделі залучення приватного капіталу до фінансування довгострокових інвестиційних проектів у сфері споживання теплової енергії, роль ОСББ та ОМС в цьому процесі.
     Відповідно до порядку денного учасники круглого столу також обговорили такі важливі питання: 
          - найбільш вірогідні та надійні джерела фінансування інвестиційних проектів у сфері теплопостачання; 
          - концепція моделі револьверного фонду для фінансування проектів з енергоефективності; та 
          - модель залучення приватного капіталу для виконання робіт з капітального ремонту та заходів з енергозбереження в багатоквартирних будинках.