Новини

Круглий стіл
21 Жовтня 2013
Питання запровадження енергосервісних договорів  взяв під опіку Міністр регіонального розвитку
та житлово-комунального господарства України

   На запрошення  Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України експерти проекту ЗМФІ-ІІ  прийняли участь у засіданні круглого столу «Удосконалення нормативно-правового забезпечення впровадження механізму енергосервісних договорів у бюджетних установах». Круглий стіл  відбувся в рамках виконання Національного плану дій на 2013 рік.
   Під час засідання, учасники обговорили напрями регуляторної реформи спрямованої на поліпшення законодавчих умов для залучення інвестицій у сферу енергоефективності. Зокрема, залучення інвестицій в проекти з підвищення енергоефективності будівель бюджетної сфери в Україні.
    Учасники розглянули два відповідні законопроекти, які зареєстровані у Верховній Раді України.
   Зазначені законопроекти повинні усунути існуючи перешкоди при  запровадженні енергосервісних договорів у бюджетній сфері. Законопроекти містять пропозиції експертів ЗМФІ-ІІ, які націлені на законодавче врегулювання залучення приватного капіталу на енергоощадні заходи у бюджетних установах.
   На думку експертів ЗМФІ-II, законопроект, розроблений під головуванням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомісія), більш доопрацьований, містить менше ризиків і базується на системній основі.  Зокрема, він забезпечує максимальний захист:
  1. енергосервісних компаній шляхом гарантованого включення до місцевих бюджетів видатків, необхідних на оплату послуг таких компаній в рамках енергосервісних договорів;
  2. міст від недосягнення результатів зазначених договорів та відповідальності енергосервісних компаній – оплата робіт здійснюватиметься тільки за фактом наявності економії.
   Підводячи підсумки засідання, Міністр регіонального розвиту та житлово-комунального господарства пан Темник Г. наголосив на необхідності узгодження двох поданих до Верховної Ради законопроектів або їх об’єднання в однин документ. З цією метою заплановано утворення вузьких робочих груп.  
   У цілому, прийняття зазначених змін до законодавства дозволить:
  • Запровадити прозору і зрозумілу схему укладання та реалізації енергосервісних договорів;
  • Підвищити привабливість бюджетної сфери для потенційних інвесторів у сфері енергозбереження шляхом гарантування захисту їх прав;
  • Знизити енергозалежність українських муніципалітетів.