Новини

ІБСЕД на «Радіо Ера ФМ»
23 Вересня 2009
IBSER on «Radio Era FM»
ІБСЕД в прямому ефірі

     23 вересня 2009 р. на хвилях "Радіо Ера ФМ" вийшла в прямий ефір радіопрограма «Розворот.UA», в якій взяли участь:
    - Ірина Щербина, генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень та
    - Володимир Дубровський, старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна.

     Розмову було зосереджено навколо таких запитань:
          • чиї інтереси захищатиме бюджет-2010;
          • наскільки реальними є закладені в ньому показники інфляції, зростання внутрішнього валового продукту та дефіциту;
          • чого очікувати працівникам бюджетної сфери;
          • чи збільшаться їх доходи відповідно до зростання споживчих цін?

     В ході розмови Ірина Щербина зупинилась на основних характеристиках проекту Бюджету-2010 і відзначила те, що як документ, бюджет-2010 є збалансованим і закладений у ньому приріст 3,7% по ВВП, є цілком реальним. Проблема в тому, що цей приріст враховано відносно «кризового» показника 2009 року, а порівняно з 2008 роком це «зростання» є падінням на 10,8%. Водночас навіть такого умовного приросту можна досягти лише за умови зупинки економічного падіння та початку стабілізації української економіки шляхом розробки суто робочої, а не декларативної стратегії економічного розвитку. У разі відсутності єдиного стабілізаційного документа, згуртованості дій усіх гілок влади, єдиним способом виконання бюджету стане використання інфляційних чинників, коли номінально розширюється грошова маса, збільшується номінальний обсяг ВВП тощо. В такому випадку постане єдине питання: наскільки такий бюджет відповідає потребам економіки?
     В свою чергу, Олександр Дубровський підкреслив, що в бюджеті на 2010 рік закладено неправильну ідеологію щодо виходу з кризи. На його думку, основний акцент політики держави за сучасних умов має спиратись на приватний сектор, на розкріпачення українського бізнесу, для якого криза – звичайний стан речей, творче руйнування, коли одні виходять з ринку, інші приходять. Експерт висловив занепокоєння тим, що «внаслідок такого бюджету в кризі може опинитись вже держава» і зрештою доведеться здійснювати реформи, яких в Україні не було вже близько 10 років.
     Експерти також зробили акцент на тому, що бюджет і надалі містить диспропорції у видатках (на 11% зростають соціальні витрати і майже вдвічі, порівняно з 2008 роком, скорочуються видатки розвитку) та переоцінені показники податкової частини проекту закону (чітко виражена потреба у податковій реформі).
     Наприкінці програми гості студії мали змогу відповісти на запитання слухачів.