Новини

I-й Податковий Форум
28 Жовтня 2010
The First Ukrainian Tax Forum
У Києві відбувся Перший Український Податковий Форум

     28 жовтня 2010 року в Києві пройшов „Перший український податковий форум 2010: реформування податкової служби в Україні відповідно до європейських стандартів”, присвячений актуальним питанням розвитку вітчизняної податкової системи.
     Враховуючи актуальність зазначеної теми, а також те, що в рамках виконання завдань проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи» експерти Інституту бюджету беруть активну участь в розробці та удосконаленні законодавства України, зокрема нового Податкового Кодексу, ІБСЕД вирішив підтримати ініціативу Ради і виступив інформаційним партнером Податкового Форуму 2010. Інститут бюджету на Форумі представляв Артем Рудик, директор Департаменту податкової політики та моніторингу, член Громадської Ради при Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.  
     У Форумі також взяли участь Голова ДПА України Олександр Папаіка, заступник Міністра фінансів України Тетяна Єфименко, Голова Комітету ВРУ з питань промислової та регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська, постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Макс Альєр, представники міністерств та відомств, бізнесових кіл та міжнародні експерти.
     За словами Голови ДПА України Олександра Папаіки, європейські стандарти оподаткування передбачають не тільки сучасні форми та методи стимулювання підприємницької діяльності через податкові важелі.
     „Це також, у першу чергу, прозорість ведення бізнесу, збереження власної бездоганної бізнес-репутації, розуміння необхідності своєчасних і повних розрахунків з бюджетом та жорстка відповідальність за порушення норм податкового законодавства”, – зазначив Голова ДПА України Олександр Папаіка. 
     За словами заступника Міністра фінансів України Тетяни Єфименко, Податковий кодекс – це перший крок до реформування податкової системи нашої держави. Після його ухвалення до нього можуть вноситись зміни, адже країна реформується, економіка розвивається і виникає необхідність адаптування до сучасних умов. „Однак зміни повинні вноситися один раз на рік у межах програми реформування. Сильна держава повинна бути поряд із сильним бізнесом і Податковий кодекс створить усі умови для цього”, – наголосила Тетяна Єфименко.
     „Податковий кодекс – це система відносин держави і платника. Мають бути прописані рівні умови, рівні правила гри для всіх учасників ринку. Чесний платник має бути в преференційних умовах”, – наголосив заступник Голови ДПА України Сергій Лекарь
     Учасники Форуму також розглянули питання щодо зближення бухгалтерського та податкового обліків, податкових перевірок, податкових спорів, оподаткування доходів нерезидентів, використання трансферних цін у податковому обліку тощо. 
     Міжнародні експерти також ознайомили присутніх з досвідом своїх країн щодо реформування податкових систем. 
     На конференції зазначалось, що вітчизняна податкова система позитивно видозмінюється внаслідок впливу євроінтеграційних процесів:
          а) у практику роботи органів ДПС усіх рівнів впроваджується світовий досвід застосування інформаційних технологій;
          б) розвивається ризикоорієнтована система відбору платників податків до документальних перевірок;
          в) запроваджено автоматичне співставлення даних податкового кредиту та податкових зобов’язань з податку на додану вартість;
          г) впорядковується організаційна структура органів державної податкової служби та чисельність працюючих у податковій системі.
     „Сьогодні в органах податкової служби відбувається процес реформування. Так, на 20 відсотків планується скорочення працівників центрального апарату ДПА України та обласних податкових адміністрацій. Натомість податкові інспекції, які безпосередньо працюють з платниками податків, буде посилено. Це сприятиме уникненню черг та створенню усіх необхідних умов для зручностей платників податків”, – зазначив Голова ДПА України Олександр Папаіка під час брифінгу для представників засобів масової інформації.
     
     Підготовлено за матеріалами сайту Державної податкової адміністрації України:
      http://www.sta.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=296825&cat_id=90622