Новини

Фінансово-економічний форум
27 Серпня 2009
A Financial and Economic Forum

Обговорення актуальних питань бюджетної політики 2009-2010 рр.

     27 серпня 2009 р. в приміщенні Міністерства фінансів України відбулось засідання Фінансово-економічного форуму на тему «Формування прогнозних показників місцевих бюджетів на 2010 рік». Захід було організовано Міністерством фінансів України за сприяння проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи», що реалізується ІБСЕД за підтримки USAID, а також проекту «Реформа публічного управління в Україні» за підтримки Німецького Товариства технічної співпраці.
     В роботі Фінансово-економічного форуму взяли участь представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Комітету ВР України з питань бюджету, Асоціації міст України та громад, Асоціації фінансистів України та президії Ради сільських та селищних голів при Кабінеті Міністрів України, керівники місцевих фінансових органів та обласних державних адміністрацій.
     Головною метою заходу стало обговорення актуальних питань формування прогнозних показників місцевих бюджетів на 2010 рік, а також аналіз проекту Закону України «Про державний бюджет на 2010 рік» у частині місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин. 
     Учасники заходу розглянули та обговорили актуальні питання бюджетної політики 2009-2010 рр. В умовах підготовки бюджету на 2010 рік особливо гостро постає питання розподілу міжбюджетних трансфертів як впливового стимулятора розвитку місцевих бюджетів України. Саме тому основним акцентом бюджетної політики на 2010 рік є перехід на якісно новий рівень міжбюджетних відносин між державним бюджетом та місцевими бюджетами, причому головною новацією є встановлення прямих міжбюджетних відносин державного бюджету з бюджетами сіл, селищ та міст районного значення.
     Слід зазначити, що міжбюджетні відносини на 2010 рік побудовано на умовах Закону № 1540, прийнятого Верховною Радою України 23 червня 2009 року «Про внесення змін до Бюджетного Кодексу України», який наразі заветовано Президентом України. Втім, існуюче бюджетне законодавство дозволяє ввести необхідні норми через Закон про державний бюджет.
     Так на 2010 рік передбачається застосування прямих міжбюджетних відносин з 11 813 місцевими бюджетами. Частина видатків, які здійснювались з державного бюджету буде передано місцевим бюджетам з одночасною підтримкою їх ресурсною базою (з державного бюджету до місцевих передано 9 видів платежів на суму 1,1 млрд. грн.). Заплановано розширити джерела наповнення бюджету розвитку місцевих бюджетів за рахунок відрахувань з податку на прибуток підприємств, податку з доходів фізичних осіб та понадпланових надходжень загальнодержавних податків і зборів. При розрахунку обсягу дотації вирівнювання місцевим бюджетам враховано нові підходи формульного розподілу видатків, пропоновані експертами ІБСЕД, зокрема в частині видатків, спрямованих на соціальний захист та соціальне забезпечення.
     За розрахунками Міністерства фінансів України на 2010 рік прогнозується зростання ВВП по відношенню до очікуваного у 2009 році на рівні 14,0% та індекс інфляції на рівні 9,7%. Протягом 2010 року прогнозується поступове збільшення мінімальної заробітної плати з 681 грн. до 734 грн. Її середній розмір становитиме 700,3  грн. порівняно з 629,1 грн. у 2009 році. Також планується збільшити протягом року на прогнозний індекс інфляції 2010 р. розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду єдиної тарифної сітки, тобто до 598 грн. на кінець 2010 року.
     Загальний фонд доходів місцевих бюджетів складе 129,5 млрд. грн., з них власні надходження місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів) – 65,4 млрд. грн., що на 7,4% більше ніж заплановано на 2009 рік. Доходи спеціального фонду місцевих бюджетів зростуть на 5,5 %, а їх обсяг прогнозується у сумі 15,2 млрд. грн.
     Обсяг видатків загального фонду місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів) планується збільшити порівняно з 2009 роком на 20,4% до 103,0 млрд. грн. Фонд оплати праці з нарахуваннями працівників бюджетної сфери зросте на 13,3 % та становитиме 66,4 млрд. грн. Видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв заплановано збільшити по відношенню до обсягів 2009 року в середньому на 9%.
     Зростуть на 4,5 млрд. грн. видатки місцевих бюджетів на здійснення програм соціального захисту, що фінансуються за рахунок субвенцій з державного бюджету. Обсяги дотації вирівнювання збільшаться на 38,9 % до 46,4 млрд. грн.