Новини

Енергоефективність
23 Листопада 2013
Об’єднання зусиль у залученні приватного капіталу на енергоощадні заходи у бюджетних установах

   22 листопада 2013 р. експерти ЗМФІ-ІІ взяли участь у телеконференції, що мала місце у ЄБРР за участю представників з Росії та Великої Британії. У телеконференції від української сторони були присутні також представники USAID та проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР). На зустрічі обговорювались напрямки удосконалення законодавчих змін щодо правових засад діяльності енергосервісних компаній та реалізації енергосервісних договорів.
   Як відомо, існує два законопроекти із зазначеного питання: один законопроект розроблений за підтримки ЄБРР, другий – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомісія). Хоча експерти ЗМФІ-ІІ брали участь у розробці обох законопроектів, останній з них враховує усі пропозиції експертів ЗМФІ-ІІ. Він є більш доопрацьованим, містить менше ризиків і базується на системній основі, у той час як законопроект ЄБРР потребує доопрацювання.
   У результаті обговорення учасники вирішили об’єднати зусилля у розробці оновлених змін до бюджетного законодавства та законодавства щодо закупівель. Обґрунтовані доопрацьовані зміни до Бюджетного законодавства будуть надіслані до Міністерства фінансів України.
   Представники ЄБРР з Великої Британії окреслили основні напрямки роботи у цьому напрямку: 1) підготовка короткого документу з основними принципами енергосервісних контрактів; 2) розробка механізму реалізації таких контрактів; 3) розробка узгоджених змін до Бюджетного кодексу.
   Зазначені зміни повинні:
  • не впливати на дефіцит бюджетів та обсяги державного та місцевого боргу;
  • забезпечувати легітимність укладення договорів бюджетними установами на довгостроковий період;
  • передбачати здійснення розрахунків за енергосервісними договорами лише у межах зекономлених коштів.

   Прийняття доопрацьованих змін до Бюджетного кодексу забезпечить:

  • прозорість схеми з укладання та реалізації енергосервісних договорів;
  • привабливість бюджетної сфери для потенційних інвесторів у сфері енергозбереження шляхом гарантування захисту їх прав;
  • зниження енергозалежності міст України.