Новини

Досягнення MFSI/ІБСЕД
09 Квітня 2010
Achievements of MFSI
Напрацювання проекту MFSI/ІБСЕД включено до пріоритетів реформ у напрямку «Регіональний економічний розвиток», затверджених Віце-прем’єр-міністром України В.М.Тихоновим 1/04/2010 р.

     Ірину Щербину, генерального директора ІБСЕД, включено до робочої підгрупи «Реформа міжбюджетних відносин» - складової Робочої групи «Регіональний економічний розвиток», створеної нещодавно при Комітеті з економічних реформ при Президентові України з метою підготовки проекту концепції економічних реформ (за тематичними напрямками).
     Під час засідання новоствореної групи, що пройшло 9 квітня 2010 р. в Міністерстві фінансів України під головуванням Євгена Кузькіна, заступника Міністра фінансів України, було обговорено пріоритети реформ у напряму «Регіональний економічний розвиток», затверджені Віце-прем’єр-міністром України, керівником групи «Регіональний економічний розвиток» Комітету з економічних реформ при Президентові України В.М. Тихоновим, 1  квітня 2010 р.
     Важливо зазначити, що ці пріоритети базуються на пропозиціях ІБСЕД, напрацьованих та підготовлених в ході реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи» за підтримки USAID, зокрема щодо:

     - Підвищення інвестиційної привабливості місцевих бюджетів.
     Інструментом реалізації цього пріоритету визначено розширення надходжень бюджету розвитку та напрямків його використання. 
     Критерієм якісних та кількісних змін стане перетворення бюджету розвитку місцевих бюджетів у інструмент соціально-економічного зростання регіонів.

     - Застосування Програмно-цільового методу на рівні місцевих бюджетів.
     Інструментом реалізації цього пріоритету визначено розробку та затвердження документів, що регламентують впровадження та застосування ПЦМ на рівні місцевих бюджетів. 
     А критерієм  якісних змін стане перехід до складання та виконання місцевих бюджетів за Програмно-цільовим методом.

     - Запровадження середньострокового планування.
     Інструмент реалізації – удосконалення методології середньострокового бюджетного планування шляхом запровадження середньострокових бюджетних обмежень.
     Критеріями змін стануть:  впровадження програм розвитку регіонів на середньострокову перспективу, а також узгодження бюджетних програм місцевих бюджетів з плануванням на середньострокову перспективу.

     Власне названі пріоритети є тими основними напрямками, над якими ІБСЕД активно і послідовно працює в рамках реалізації компоненту проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи», націленого на запровадження Програмно-цільового методу складання та виконання бюджетів в 4 пілотних регіонах.

     Пізніше експерти ІБСЕД/MFSI підготували та подали свої рекомендації/пропозиції до проекту концепції економічних реформ в частині реформування міжбюджетних відносин, які в разі прийняття/врахування сприятимуть реалізації завдань проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи» у напрямку:

     - підвищення фінансової незалежності регіонів;
     - покращення кредитоспроможності місцевих бюджетів.