Новини

5-ий Фінансово-економічний форум
27 Листопада 2009
The Fifth Financial and Economic Forum
В Києві пройшов 5-ий Фінансово-економічний форум
 
     27 листопада 2009 р. в приміщенні Великого конференц-залу НАН України пройшов п’ятий Фінансово-економічний форум на тему «Шляхи зміцнення фінансового потенціалу міст в умовах кризи», в рамках якого відбулась міжнародна конференція за участю словацького Центру економічного і соціального аналізу «MESA10».
     Захід, що проводився Інститутом бюджету в рамках реалізації проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи» (MFSI) за підтримки USAID, було присвячено комплексному обговоренню питань зміцнення фінансового потенціалу місцевого самоврядування з метою підвищення спроможності в реалізації інфраструктурних проектів, зокрема, з енергозбереження.
     В роботі Форуму взяли участь понад 60 представників різних гілок влади та громадськості, серед яких представники Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Міністерства з питань житлово-комунального господарства України, представники Національного Банку України, провідних системних банків, керівники областей, міські голови, начальники місцевих фінансових управлінь, представники наукових кіл, міжнародного експертного середовища та громадського сектору. 
     Засідання відкрила Ірина Щербина, генеральний директор ІБСЕД, яка від імені організаторів  привітала учасників, а також підкреслила актуальність та своєчасність проведення Форуму та Міжнародної конференції. Вона наголосила на необхідності визначення головних аспектів у формуванні бюджету на 2010 рік в Україні та пошуку шляхів й джерел збільшення доходної частини місцевих бюджетів. Пані Щербина ознайомила присутніх із завданнями проекту «Досвід фіскальної децентралізації у Словаччині для України», що ІБСЕД виконував протягом 2008-2009 рр., етапами його реалізації, а також напрямками використання досвіду, здобутого фахівцями місцевих фінансових органів України під час перебування у навчальній поїздці у Словаччині в липні 2009 р. Вона   акцентувала увагу на другому компоненті проекту MFSI, який передбачає дії щодо залучення  додаткових коштів, окрім бюджетних, для фінансування проектів розвитку інфраструктури міст України та пошук нових фінансових механізмів в Україні для залучення таких коштів. На правах головуючого, пані Щербина окреслила основні питання для обговорення на Форумі, зокрема:
          - параметри місцевих бюджетів на 2010 рік; 
          - рекомендації щодо зміцнення місцевих бюджетів;
          - інноваційні фінансові механізми інфраструктурного розвитку.
     Від Міністерства економіки України до присутніх звернулася Ганна Бєлоколос, заступник директора Департаменту співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями, яка ознайомила учасників з діяльністю Міністерства економіки у напрямку співробітництва з міжнародними фінансовими та донорськими організаціями, зокрема, щодо фінансування муніципальної інфраструктури в галузях теплозабезпечення та теплопостачання, будівництва автошляхів, енергетики. Вона також поінформувала про активну співпрацю, заплановану  впродовж 2009-2012 років щодо фінансування 46 пріоритетних проектів на суму 12,5 млрд. дол. США та отримання технічної допомоги в обсязі 1,2 млрд. дол. США.
     Міністерство фінансів України на Форумі представляла Галина Маркович, яка зупинилась на основних параметрах місцевих бюджетів на 2010 р., а також наголосила на тому, що відповідно до положень Бюджетної резолюції на 2010 рік, проект бюджету розрахований на основі нової редакції Бюджетного кодексу України, що власне означає перехід на новий рівень міжбюджетних відносин.
     Від іноземних партнерів в заході взяв участь Ян Марушинець, експерт Центру економічного і соціального аналізу “M.E.S.A.10” з Республіки Словаччина, спільно з яким ІБСЕД протягом 2008-2009 рр. реалізовував проект «Досвід фіскальної децентралізації у Словаччині для України». В своїй презентації він ознайомив учасників з результатами діяльності проекту, а також змінами, що відбулися у фінансуванні органів місцевого самоврядування України, як результат реалізації спільного проекту. Він зазначив, що словацькі органи місцевого самоврядування мають більше власних надходжень у своїх бюджетах, що є важливим сигналом для інвесторів та банківських установ.
     З прикладами державно-приватного партнерства, а також досвідом та особливостями фінансування проектів розвитку інфраструктури через інноваційні фінансові механізми присутніх ознайомив Володимир Висоцький, менеджер проектів державно-приватного партнерства ІБСЕД. В своєму виступі він зазначив, що нова редакція Бюджетного кодексу України передбачає взаємодію з приватними партнерами у фінансуванні проектів розвитку, а також поінформував про зміни, внесені до постанови № 207 «Про затвердження Порядку здійснення запозичень до місцевих бюджетів».
     Пізніше пан Висоцький виступив з презентацією на тему «Установи об’єднаного фінансування (УОФ) як інструмент сприяння доступу органів місцевого самоврядування на ринки капіталу».
     З досвідом та перспективами впровадження екологічних (зелених) інвестицій органами місцевого самоврядування учасників Форуму ознайомила Ольга Марушевська, експерт Національного агентства екологічних інвестицій України. Вона поінформувала про досвід співпраці Агентства з міжнародними організаціями та іноземними компаніями, зокрема про виконання договору між Національним агентством екологічних інвестицій України з японською компанією, що передбачає зменшення викидів парникових газів; а також про можливість залучення 3,5 млрд. грн. на скорочення викидів, з них 200,0 млн. грн. можуть бути залучені на 2010 рік у бюджетній сфері.
     Протягом заходу учасники мали можливість взяти участь в дискусії та обговоренні питань порядку денного Форуму та надати рекомендації щодо впровадження у найбільш ефективний спосіб дій, спрямованих на зміцнення фінансового потенціалу міст в умовах кризи. Рекомендації пізніше будуть остаточно сформовані та надіслані усім зацікавленим сторонам, включаючи органи центральної влади.
     Роботу 5-го Фінансово-економічного форуму висвітлювали 12 представників національних засобів масової інформації (телебачення, радіо, друковані ЗМІ та інформаційні агенції).

     З матеріалами Форуму ви можете ознайомитись на нашому сайті в розділі «Заходи».