Новини

Енергоощадні заходи
26 Червня 2013
Прогрес у залученні приватного капіталу на енергоощадні заходи у бюджетних установах
 
   26 червня 2013 р. на запрошення Координаційного центру з упровадження економічних реформ при Президентові України експерти ЗМФІ-ІІ взяли участь у засіданні щодо правових засад діяльності енергосервісних компаній та реалізації енергосервісних договорів. На засіданні були присутні представники Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомісія), ЄБРР, Верховної Ради України, компанії ДТЕК.
   Було розглянуто проект закону щодо змін до Бюджетного кодексу України, які необхідні для усунення на законодавчому рівні перешкод у запровадженні енергосервісних договорів.

   Учасники засідання підтримали включення до законопроекту пропозицій ЗМФІ-ІІ. Зазначені пропозиції є основоположними для законодавчого врегулювання залучення приватного капіталу на енергоощадні заходи у бюджетних установах. Зокрема, вони стосуються максимального захисту енергосервісних компаній шляхом гарантованого включення до бюджетів у довгостроковій перспективі видатків, необхідних на оплату послуг у рамках енергосервісних договорів, та одночасно захисту міст від недобросовісних дій енергосервісних компаній.
   Експерти ЗМФІ-II співпрацюють з Нацкомісією над законопроектом із зазначеного питання. Усі пропозиції експертів ЗМФІ-II у ньому враховані. Відповідно, на думку експертів ЗМФІ-II, законопроект, розроблений під головуванням Нацкомісії, більш доопрацьований, містить менше ризиків і базується на системній основі. Законопроект у цілому погоджений Радою, яка займається законотворчою діяльністю зазначеної Комісії, і Нацкомісія прийме остаточне рішення щодо його реєстрації у Верховній Раді України.