Новини

Завершення проекту
30 Листопада 2009
IBSER completed the project
ІБСЕД завершив реалізацію проекту «Досвід фіскальної децентралізації у Словаччини для України»

     Наприкінці листопада 2009 р. Інститут бюджету завершив виконання проекту «Досвід фіскальної децентралізації у Словаччині для України», що реалізовувався ІБСЕД протягом 2007-2009 рр. за фінансування Міжнародного фонду «Відродження» у співпраці зі Словацьким партнером «Центром економічних та соціальних досліджень «M.E.S.A. 10».  
     Мета проекту полягала у розробці нової системи фінансування місцевого самоврядування на основі отриманого зарубіжного досвіду країни Європейського Союзу (в т.ч. Словаччини), з метою підвищення рівня фінансової забезпеченості органів місцевого самоврядування, їх самостійності та збільшення впливу громадськості на бюджетний процес, зокрема, через збільшення частки власних доходів місцевих бюджетів.. 
     За результатами реалізації проекту було розроблено пропозиції  щодо побудови нової системи фінансування місцевого самоврядування на основі отриманого досвіду проведених реформ у Республіці Словаччина. 
     Так експерти ІБСЕД підготували пропозиції та визначили ключові засади удосконалення системи фінансування місцевого самоврядування, які було обговорено та схвалено учасниками проведених у рамках проекту регіональних семінарів, навчальної поїздки українських фахівців до Словаччини та заключної Міжнародної конференції. Було визначено можливі шляхи удосконалення законодавства, що регулює місцеві податки та збори, а також інші власні доходи місцевих бюджетів, зокрема, через  запровадження податку на майно, що є найбільш актуальним для України.  
     Проект впроваджувався в декілька етапів:

     - І етап  - регіональні семінари для фінансистів 
     З 4 по 7 листопада 2008 р. в Житомирі, Києві, Чернігові та місті Українка відбулась серія тематичних семінарів, учасниками яких стали більше 140 представників Головних та місцевих фінансових управлінь Черкаської, Рівненської, Житомирської, Чернігівської та Київської областей, органів місцевого самоврядування.. 
     Семінари відбулись за участю словацьких експертів, які ознайомили учасників з досвідом Європейського союзу при проведенні фіскальних реформ, представили напрацювання можливих напрямків використання цього досвіду в Україні, зокрема, особливостей фіскальної децентралізації в Словаччині в контексті Європейської інтеграції країни, а також особливостей формування власних фінансових ресурсів місцевого самоврядування з досвіду Республіки Словаччина.

     - ІІ етап  - навчальна поїздка групи українських експертів до Республіки Словаччина
     З 26 липня по 2 серпня 2009 р. відбулась навчальна поїздка групи представників Міністерства фінансів України, Комітету з питань бюджету Верховної Ради України  та місцевих фінансових органів до Республіки Словаччина. 
     Під час поїздки учасники мали унікальну можливість ознайомитись з процесом фіскальної децентралізації в Словаччині, який відбувся ще у 2005 році, а також зустрітись з представниками Словацького уряду та обговорити спільні напрацювання щодо здійснення фіскальної децентралізації в Україні. Зокрема, в частині зміцнення  фінансової бази місцевого самоврядування через  вдосконалення справляння плати за землю (як податку на нерухомість) та місцевих податків і зборів.
     За результатами навчальної поїздки до Словаччини, експертами проекту було напрацьовано пропозиції, які лягли в основу кількох законопроектів, спрямованих на реформування системи місцевого оподаткування, які знаходяться на розгляді Верховної Ради України. А саме, проект Закону України «Про місцеві податки і збори» (реєстраційний номер 3532), який передбачає, зокрема, запровадження податку на будівлі та споруди як місцевого податку, запровадження прозорого адміністрування місцевих податків і зборів та інші пропозиції, підготовлені в ході навчальної проїздки.  
     Низку пропозицій даного законопроекту було враховано також в інших документах - проекті закону «Про вдосконалення системи місцевих податків і зборів» (реєстраційний номер 4651), Законі України від 23 червня 2009 року №1540 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», зокрема, в частині віднесення податку на нерухомість, плати за землю до місцевих податків, зарахування 15 % надходжень податку з доходів фізичних осіб до бюджету розвитку місцевих бюджетів тощо. 
     Реалізація розроблених ініціатив ляже в основу нової системи фінансування в Україні та підвищить прозорість бюджетного процесу на місцевому рівні. Запровадження цієї системи сприятиме розвитку демократії на місцевому рівні, розвитку територій, змін  зв’язку між приватним та комунальним секторами, значним змінам в співпраці уряду та місцевих органів влади. Крім цього нова система фінансування сприятиме підвищенню рівня фінансової забезпеченості органів місцевого самоврядування, їх самостійності і збільшенню впливу громадськості на бюджетний процес. Зокрема, збільшення частки власних доходів місцевих бюджетів означатиме фактичний рівень фінансової децентралізації в Україні.

     - ІІІ етап   – заключна Міжнародна конференція в Києві за участю Словацьких експертів
     27 листопада 2009 р. в Києві пройшла заключна Міжнародна конференція на тему  «Застосування Європейського досвіду фіскальної децентралізації в Україні. Законодавчі основи зміцнення фінансового потенціалу органів місцевого самоврядування», де було підбито підсумки виконання зазначеного вище проекту. В конференції, що була організована ІБСЕД спільно з представниками Центру економічних та соціальних досліджень «M.E.S.A10», взяли участь 62 представника Секретаріату Кабінету Міністрів України, секретаріату комітету Верховної Ради України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Головних  фінансових управлінь ОДА, органів місцевого самоврядування та неурядових організацій.
     Під час заходу було обговорено пропозиції щодо:
          - реформування системи місцевих податків і зборів та запровадження нових податків, надходження яких зараховувались би до місцевих бюджетів;
          - запровадження податку на нерухоме майно.
     За результатами конференції визначено наступні напрямки щодо вдосконалення системи справляння місцевих податків і зборів:
          1. Зменшити кількість місцевих податків і зборів.
          2. Вдосконалити принципи адміністрування тих місцевих податків і зборів, що залишаться.
          3. Доповнити перелік місцевих податків і зборів новими, зокрема, податку на будівлі та споруди.
     Отже, реалізація ухвалених усіма учасниками навчальної поїздки та міжнародної конференції рекомендацій, направлених на запровадження такої системи фінансування, надасть можливість реформувати систему місцевих податків і зборів, спрямованих на спрощення і підвищення ефективності їх адміністрування.

     Надбання проекту
     Робота, проведена ІБСЕД в ході виконання зазначеного проекту, дозволила не тільки об’єднати представників різних гілок влади та громадськості біля однієї мети – зміцнення фінансового стану місцевого самоврядування в Україні, а також запровадити активний діалог між органами місцевого самоврядування, міністерствами, українськими та словацькими експертами щодо необхідності та можливих шляхів збільшення ступеню фіскальної децентралізації в Україні.
     Завдяки ухваленим ініціативам будуть внесені  зміни до законодавства України, що сприятиме зміцненню фінансової самостійності органів місцевого самоврядування і прозорості бюджетного процесу на місцевому рівні в Україні. Крім цього, представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій, експертного середовища та громадяни  України отримають можливість впливу на бюджетний процес, що покращить його адміністрування та результати в майбутньому через збільшення підзвітності органів влади усіх рівнів. 
     Таким чином уряд країни зможе більш ефективно проводити бюджетну реформу, зокрема, в частині вдосконалення фінансової бази місцевого самоврядування, а органи місцевого самоврядування значно підвищать свою фінансову спроможність. Так, лише від запровадження запропонованих законодавчих змін, зокрема, щодо місцевих податків та зборів, податку на нерухомість, власні доходи місцевих бюджетів зростуть в 4,5 рази.