Новини

Тренінги в Луганську
13 Квітня 2008

В Луганській області вчилися ефективно управляти бюджетними коштами 

            Міністерство фінансів України та Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень за підтримки проекту «Реформа місцевих бюджетів» (RTI / USAID) в м. Луганськ провели серію тренінгів на тему «Практичні аспекти програмно-цільового методу (ПЦМ) бюджетування. Зарубіжний досвід». Навчання тривало з 8 по 11 квітня 2008 р. В заході взяли участь понад 50 представників міських та районних фінансових управлінь Луганської області.
            Метою тренінгів було висвітлення засад ефективного бюджетування на основі кращого світового досвіду та ознайомлення з характеристиками і можливостями програмного забезпечення «Бюджетний процес», розробленого проектом РМБ.
            На сьогоднішній день усі провідні країни світу та багато країн, що розвиваються, застосовують методи управління бюджетними коштами, які орієнтовані не на утримання установ, а на досягнення конкретних соціально-значущих результатів. В Україні такий метод отримав назву Програмно-цільовий метод (ПЦМ), але наразі він застосовується з 2002 року тільки в державному бюджеті. Окрім того, починаючи з 2005 року було проведено пілотні заходи у 85 містах України за підтримки проекту «Реформа місцевих бюджетів в Україні» (РМБУ), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку. Пілоти показали, що цей метод дозволяє ефективно витрачати кошти та залучати громадян до прийняття рішень у сфері бюджету. 
          
            Подібні заходи спрямовані на удосконалення місцевих бюджетів для покращення якості соціальних послуг, що визначено у Декларації цілей та завдань бюджету на 2009 рік (постанова Кабінету Міністрів України від 05/03/2008 року №160) та Концепції реформування місцевих бюджетів на 2008-2011 роки (розпорядження Кабінету Міністрів України від 23/05/2007року№308-р). Тому означеними державними документами визначено поступове поширення цього методу на місцеві бюджети.
            Тренінг провели досвідчені експерти Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень та представники Міністерства фінансів України. Протягом наступних 3 місяців тренери відвідають Львівську та Житомирську область, а також ті регіони АР Крим, які були визнані лідерами за наявним потенціалом щодо реалізації експериментального впровадження програмно-цільового методу.