Новини

Тренінг для працівників галузі ЖКГ
24 Жовтня 2008
Training for the workers in the field of HCS

В Києві відбувся тренінг з практичних аспектів програмно-цільового методу бюджетування у сфері ЖКГ

      23-24 жовтня 2008 р. в Києві на базі оздоровчого центру «Джерело» пройшло навчання спеціалістів житлово-комунального господарства на тему «Практичні аспекти програмно-цільового методу бюджетування. Зарубіжний досвід». В тренінгу, організованому  Міністерством з питань житлово-комунального господарства спільно з Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження», взяли участь 19 фахівців Управлінь житлово-комунального господарства обласних державних адміністрацій Запорізької, Львівської, Полтавської, Миколаївської, Одеської, Харківської областей та АР Крим. 
      На тренінгу, який спрямовано на  реалізацію завдань Загальнодержавної програми реформування житлово-комунального господарства в частині підвищення ефективності управління фінансами галузі, учасникам було надано інформацію щодо стратегічного та середньострокового планування бюджету, бюджетної програми як компонента програмно-цільового методу (ПЦМ), показників виконання бюджетних програм, їх моніторингу та оцінки, прозорості бюджетного процесу та залучення громадськості, а також інформації про порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реформування і розвиток житлово-комунального господарства, про погодження переліку об’єктів та інноваційно-інвестиційних проектів, яким надаватиметься фінансова підтримка з державного бюджету, тощо.  
     Навчальні модулі тренінгу було присвячено ознайомленню учасників з передовим зарубіжним й українським досвідом запровадження ПЦМ бюджетування та досягнутими результатами. Під час тренінгу учасники розглянули питання, що стосувались особливостей впровадження елементів ПЦМ бюджетування в галузі ЖКГ з метою підвищення ефективності використання бюджетних коштів. Теоретичні блоки супроводжувались практичними завданнями, під час яких учасники відпрацьовували навички практичного застосування елементів ПЦМ. Зокрема, учасники в групах розробляли стратегічні пріоритети розвитку галузі ЖКГ в регіонах та державі в цілому, встановлювали середньострокові цілі для їх реалізації, розробляли бюджетні програми, спрямовані на досягнення визначеної стратегічної мети, а також показники, які характеризують результати виконання розроблених бюджетних програм. Кожна група презентувала результати спільної роботи. 
      В ході тренінгу учасники мали можливість обмінятись досвідом з колегами з інших регіонів,  обговорити проблемні питання та отримати відповіді експертів, вивчити передовий зарубіжний досвід застосування ПЦМ в сфері ЖКГ.  
      Цей захід став наступним кроком в реалізації проекту «Підтримка експерименту з підвищення ефективності управління фінансами в галузі ЖКГ», який Інститут бюджету виконує в рамках гранту, отриманого від Міжнародного фонду «Відродження». Проект передбачає проведення серії тренінгів для фахівців Управлінь житлово-комунального господарства всіх обласних державних адміністрацій та АР Крим, міст Києва і Севастополя.