Новини

Обговорення законопроекту
16 Вересня 2008

Експерти сподіваються, що незабаром Україна отримає закон «Про засади державної регіональної політики» 

      16 вересня 2008 р. в приміщенні Міністерства регіонального розвитку та будівництва України відбулось обговорення проекту Закону України «Про засади державної регіональної політики», який має стати законодавчою основою для реалізації нової державної регіональної політики в Україні. Ініціаторами проведення подібного круглого столу виступили МінРегіонБуд спільно з Директоратом демократичних інституцій Ради Європи.  
       На чолі з Міністром регіонального розвитку та будівництва України паном Василем Куйбідою в обговоренні взяли участь представники Директорату демократичних інституцій Ради Європи, Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України, Центру досліджень питань регіонального і місцевого розвитку та сприяння адміністративній реформі, Національних асоціацій місцевих та регіональних влад. Від Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень участь в обговоренні взяла пані І.Щербина, генеральний директор ІБСЕД.           
       Важливість названого проекту закону, який складається із 7 розділів та 36 статей, зумовлена перш за все тим, що визначає основні правові, організаційні, економічні, соціогуманітарні та екологічні засади державної регіональної політики для створення повноцінного життєвого середовища для людей на усій території України, а також забезпечення просторової єдності держави та сталого розвитку її регіонів. В документі також визначено засоби та інструменти реалізації державної регіональної політики, її фінансово-економічне та інституційне забезпечення, гуманітарне і кадрове, а також порядок розробки та реалізації Державної стратегії регіонального розвитку. 

      Відкриваючи засідання, керівник Міністерства регіонального розвитку та будівництва пан Василь Куйбіда, зазначив, що процедури погодження законопроекту знаходяться вже на завершальній стадії. За його словами, документ для зауважень та пропозицій було направлено в більше як 100 різноманітних інстанцій – державні установи, наукові, науково-дослідні інститути; з них 61 установа погодила документ, 18 – надали зауваження і тільки 4 - не погодили.

      Серед найголовніших питань, що учасники розглянули під час засідання, були такі: 
-  огляд основних засад нового законодавства та вдосконалень, які воно покликане привнести 
-  аналіз законопроекту: мета та інституційні засади регіонального розвитку 
-  інституційна структура: плюси та мінуси запропонованих структур регіонального розвитку на місцевому та регіональному рівнях 
-  розробка стратегії та підтримуючої інфраструктури регіонального розвитку на національному та регіональному рівнях 
-  організація фінансування, кадрового забезпечення та механізмів моніторингу 
-  інші.    
     Учасники круглого столу відзначили, що Мінрегіонбуд достатньо оперативно й одночасно якісно виконав важливу й нелегку роботу – розробив Концепцію державної регіональної політики (Уряд затвердив Концепцію 2 липня 2008 року) та проект Закону України «Про засади державної регіональної політики». Зокрема, керівник департаменту програм демократичної стабільності Директорату з питань демократичних інституцій Ради Європи Роберто Фасіно, представник соорганізаторів круглого столу, у своєму слові зазначив наступне: «Міністерство регіонального розвитку та будівництва України своєю роботою показало, що дуже чітко розуміє яким шляхом рухатися до розв’язання тих проблем, які стоять сьогодні перед українським суспільством». 
    Учасники заходу одностайно висловили оптимістичний прогноз про прийняття Верховною Радою Закону України «Про засади державної регіональної політики» до кінця року.