Новини

Міжвідомча робоча група
26 Лютого 2009

В Миколаєві відбулось засідання Міжвідомчої робочої групи з питань розвитку ЖКГ

      26 лютого у Миколаєві під головуванням заступника Міністра з питань житлово-комунального господарства України І.В. Запатріної та Миколаївського міського голови В.Д. Чайки відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи з координації та контролю за ходом підготовки і реалізації проектів розвитку житлово-комунального господарства населених пунктів. МРГ є консультативно-дорадчим органом при Кабінеті Міністрів України.
      Засідання було присвячене обговоренню стану впровадження спільного з Європейським інвестиційним банком проекту «Розвиток систем водопостачання та водовідведення в місті Миколаєві» та виробленню плану заходів з підготовки до реалізації проекту у 2009 році.
      В роботі засідання взяли участь представники Мінжитлокомунгоспу, Мінфіну, Мінекономіки, Миколаївської міськради та міськвиконкому, Миколаївської обласної державної адміністрації, керівник проекту TACIC «Сталий місцевий розвиток» Б.Фролішер, директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) І.Ф.Щербина, яка одночасно є членом Громадської ради при МінЖКГ, директор Інституту «УкркомунНІІпрогрес» С.І.Абрамович, генеральний директор МКП «Миколаївводоканал» В.С. Тельпіс, генеральний директор ДКП КГ «Харківкомуночисвод» І.В.Корінько, заступник генерального директора КРОВП «Кримводоканал» Є.Д.Намяк, заступник генерального директора КП «Компанія Вода Донбасу» Д.Г.Швидченко та заступник генерального директора ОДП ВКГ «Полтававодоканал» Є.Г.Гудименко.
      Актуальність проекту спричинена незадовільним станом системи водопостачання та водовідведення м. Миколаєва, що призводить до втрат в соціально-економічному розвитку міста, забруднення навколишнього середовища.
      Сучасний рівень фінансування розвитку та утримання систем централізованого холодного водопостачання та централізованого водовідведення міста не дає можливості призупинити прогресуючий процес їх руйнування. Найбільш доцільним і дієвим рішенням в цій ситуації є реконструкція та модернізація систем водопостачання та водовідведення в межах згаданого проекту. Загальна сума проекту становить 27,29 млн. євро, з яких грант ЄС – 3,12 млн. євро, кошти МКП „Миколаївводоканал” складають 7,85 млн. євро, кредит Європейського інвестиційного банку – 15,54 млн. євро, грант ЄС на створення і роботу Групи впровадження проекту і технічну допомогу консультантів дорівнює 0,78 млн. євро.
      Ефективність проекту підтверджується терміном розрахункової окупності – 8 років. Робота з реалізації проекту здійснюється за ініціативою та за рахунок Спеціальної комісії з вивчення Дунайсько-Причорноморського басейну (DABLAS). Для проведення підготовчих робіт Спеціальною комісією створена експертна група і виділені кошти в сумі 300 тис. євро. Реалізація проекту розрахована на використання матеріально-технічних ресурсів вітчизняних та зарубіжних виробників, що сприятиме створенню нових робочих місць в регіоні. Міжвідомчою робочою групою було схвалене рішення щодо прийняття пропозиції Європейського інвестиційного банку щодо надання цільової позики Україні для реалізації згаданого проекту. Відповідальним виконавцем проекту є Міністерство з питань житлово-комунального господарства України.
      Відповідно до виробленого плану заходів з підготовки до реалізації проекту, українською стороною заплановано підписання та ратифікація кредитної угоди з Європейським інвестиційним банком від імені держави Україна у 2009 році.
      Протягом засідання за участю представників українських комунальних підприємств було проведене обговорення існуючих та перспективних можливостей залучення коштів міжнародних фінансових організацій Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку для реалізації проектів у сфері житлово-комунального господарства.
      Представники Мніжитлокомунгоспу, Мінфіну, Мінекономіки, а також керівник проекту TACIC «Сталий місцевий розвиток» Б.Фролішер докладно повідомили представникам комунальних підприємств про можливості та умови отримання ними в найближчий час позик від міжнародних фінансових організацій.
      Під час перебування делегації членів Міжвідомчої робочої групи в Миколаєві заступником Міністра з питань житлово-комунального господарства І.В.Запатріною та Миколаївським міським головою В.Д. Чайкою був підписаний Договір про співробітництво між Мінжитлокомунгоспом та Миколаївською міською радою щодо поєднання зусиль у реформуванні міського житлово-комунального господарства. По завершенню церемонії підписання Заступник міністра з питань житлово-комунального господарства та Миколаївський міський голова дали спільну прес-конференцію для місцевих ЗМІ.
      Це вже восьме (8) засідання Міжвідомчої робочої групи, діяльність якої відбувається у відповідності до розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.10.07 №865-р «Питання міжвідомчої робочої групи з координації та контролю за ходом підготовки і реалізації проектів розвитку житлово-комунального господарства населених пунктів».
      ІБСЕД активно співпрацює з Міністерством житлово-комунального господарства в рамках виконання проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи» (MFSI/USAID), зокрема в напрямку запровадження інноваційних фінансових механізмів, необхідних для реалізації стратегій розвитку муніципальної інфраструктури на місцевому рівні, що є одним з ключових компонентів проекту MFSI.
 
(Підготовлено за матеріалами сайту Міністерства з питань житлово-комунального господарства)