Новини

Міжнародний семінар в місті Українка
07 Листопада 2008
Intenational seminar in Ukrainka City

Вивчення досвіду фіскальної децентралізації Словаччини триває 
 
       7 листопада 2008 р. в місті Українка, в залі засідань міської ради, відбувся черговий тематичний семінар в рамках реалізації проекту «Досвід фіскальної децентралізації у Словаччині для України», який виконується ІБСЕД за сприяння Міністерства фінансів України спільно зі словацьким Центром економічного і соціального аналізу «MESA10». Проект фінансується Міжнародним фондом «Відродження». 
       Учасниками семінару в місті Українка стали 26 представників Головного фінансового управління  Київської та Черкаської облдержадміністрацій, фінансових управлінь м. Черкаси та міст обласного значення Київської області. 
       На початку семінару від імені організаторів учасників заходу привітали Павло Козирєв, міський голова м.Українка, Ірина Щербина, генеральний директор ІБСЕД, а також Ярослав Орловський, начальник Відділу реформування та стратегії розвитку місцевих бюджетів Департаменту місцевих бюджетів Міністерства економіки України.
 
        В семінарі також взяли участь провідні словацькі експерти, які мають багаторічний досвід роботи в економічному блоці Уряду Словаччини та в представництві Словаччини в Європейському союзі. 
        Зокрема, Віктор Ніжнянський, директор Словацького центру економічного і соціального аналізу “M.E.S.A.10.” виступив перед учасниками з презентацією головних аспектів фіскальної децентралізації  у Словаччині. Він зупинився на найважливіших принципах проведення податкової реформи у 2004 році,  новій системі фінансування населених пунктів, фінансових розрахунках розподілу податків з фізичних осіб, а також поінформував про  результати досягнутих змін

        Його колега, Ян Марушінец, ознайомив присутніх з досвідом функціонування системи місцевих податків у Словаччині та проаналізував досвід країн ЄС з цього питання.
З цілями та завданнями реформування в галузі фінансового забезпечення органів місцевого самоврядування в Україні присутніх ознайомила Ірина Щербина, генеральний директор ІБСЕД. 
        В ході семінару учасники мали можливість обмінятись досвідом з колегами,  обговорити проблемні питання та отримати відповіді експертів, вивчити передовий зарубіжний досвід фіскальної децентралізації. 
        Цей семінар став наступним етапом в реалізації «Досвід фіскальної децентралізації у Словаччині для України» проекту, основною метою якого є   розробка на основі європейського досвіду нової системи фінансування місцевого самоврядування, яка дозволить місцевим бюджетам бути самостійними та підвищить вплив громадян на бюджетний процес. Довгострокова ціль проекту передбачає забезпечення фінансової самостійності та прозорості бюджетного процесу на місцевому рівні в Україні.