Новини

Бюджетування на Львівщині
27 Березня 2009
Budgeting in Lviv

Координаційна зустріч із запровадження ПЦМ бюджетування у Львівській області

    27 березня 2009 року  під керівництвом першого заступника голови Львівської ОДА Валерія П"ятака відбулась координаційна зустріч керівників обласних, районних та міських адміністрацій Львівської області, керівників місцевих фінансових органів з представниками Міністерства фінансів України та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД). За круглим столом зібрались керівники міст Львів, Дрогобич, Моршин, Стрий та Червоноград, а також Жидачівського та Стрийського районів області – отже, міст та районів, бюджети яких визначено пілотними для проведення державного експерименту із запровадження Програмно-цільового методу (ПЦМ) планування та виконання місцевих бюджетів у Львівській області.
     Мета зустрічі – координація подальшої діяльності всіх сторін, залучених до проведення експерименту по запровадженню Програмно-цільового методу бюджетування в Львівській області та обговорення завдань реалізації першого етапу Плану дій.
Захід відбувся в рамках продовження спільної роботи Міністерства фінансів України разом з ІБСЕД у напрямку подальшого запровадження ПЦМ бюджетування на місцевому рівні, що є одним з ключових компонентів проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи»,  реалізацію якого ІБСЕД розпочав в жовтні 2008 р. за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
     Наказом Міністерства фінансів України визначено основні засади проведення експерименту із запровадження Програмно-цільового методу складання та виконання бюджетів в Автономній Республіці Крим, Житомирській, Луганській і Львівській областях. Також Міністерством фінансів розроблено план заходів із запровадження ПЦМ у місцевих бюджетах на 2009 рік.
     Засідання відкрили перший заступник голови Львівської ОДА П’ятак В.А. та начальник Головного фінансового управління Львівської області Демків О.І., які відзначили актуальність й важливість продовження експерименту із запровадження ПЦМ в пілотних містах Львівської області, як необхідної умови підвищення ефективності управління місцевими фінансами, а в умовах фінансової кризи й можливості залучення додаткових інвестиційних і кредитних ресурсів. Від Міністерства фінансів України, ініціатора проведення експерименту із запровадження ПЦМ на місцевому рівні, до учасників звернулась заступник директора Департаменту місцевих бюджетів Маркович Г.Б., яка ознайомила присутніх з основними засадами проведення експерименту із запровадження Програмно-цільового методу складання та виконання бюджетів в пілотних регіонах, зокрема в Львівській області. Про завдання та заходи першого етапу Плану дій по  запровадженню ПЦМ на місцевому рівні учасникам розповіла Щербина І.Ф., Генеральний директор ІБСЕД.
      Робота по запровадженню ПЦМ на рівні місцевих бюджетів проводиться у відповідності до Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 16/01/2008 №14, Декларації цілей та завдань бюджету на 2009 рік (Бюджетної декларації), затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 5/03/2008 №160 та Концепції реформування місцевих бюджетів, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23/05/2007 №308-р.
      Перша координаційна зустріч вже відбулась в Житомирі (3/03/2009), наступний подібний захід пройде в Луганську 2 квітня 2009 р.