Новини

Ялтинська Європейська Стратегія
10 Квітня 2008
Yalta European Strategy

Форум 
«Зона вільної торгівлі: до успіху європейського проекту
України»
 

          9 квітня 2008 р. в Києві відбувся Форум «Зона вільної торгівлі: до успіху європейського проекту України», організований незалежною міжнародною організацією "Ялтинська Європейська Стратегія» (
YES) у партнерстві із Світовим Банком та Європейською бізнес-асоціацією за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні та Фонду Віктора Пінчука. Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень на Форумі представляв експерт ІБСЕД В’ячеслав Зубенко. 
        Мета заходу - зробити внесок в успіх процесу переговорів про створення Поглибленої зони вільної торгівлі між ЄС та Україною. Форум фокусує увагу політиків та лідерів громадської думки на ключових факторах для успішного досягнення цієї мети. 
        На думку учасників Форуму «Зона вільної торгівлі: до успіху європейського проекту України», поглиблена зона вільної торгівлі (ЗВТ+) - найбільш сприятливий вибір для подальшої економічної інтеграції України та ЄС і збільшення позитивного впливу на конкуренцію, торгівлю та інвестиції.
        Однак український бізнес не зможе скористатися перевагами поглибленої ЗВТ, якщо не буде готовий нарощувати свою конкурентоспроможність, а держава не створить більш сприятливий бізнес-клімат. Українські бізнес-структури мають бути добре поінформованими про прогрес у переговорах, щоб мати змогу адекватно інвестувати та підготуватися до більшої конкуренції та зміни нормативного середовища. Але, як застерігають учасники форуму, попри бажання досягти позитивних зрушень якнайшвидше, швидкість переговорного процесу не повинна штучно підвищуватися за рахунок глибини та якості угоди. 
        Серед відомих фахівців, які взяли участь в роботі Форуму - заступник Міністра закордонних справ Андрій Веселовський, заступник Міністра економіки України Валерій П'ятницький, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, експерт Центру європейських політичних досліджень Майкл Емерсон та голова Відділу Європи (не-ЄС) та Центральної Азії Європейської Комісії Леопольдо Рубіначчі
        Рекомендації, напрацьовані експертами в ході роботи Форуму, стали основою для політичних дебатів, які відбулись в другій частини заходу. В дебатах взяли участь президент Польщі (1995-2005) і член Правління YES Александр Кваснєвський, Віце-прем'єр-міністр України у справах європейської і міжнародної інтеграції Григорій Немиря, депутат Верховної Ради Ірина Акімова та член Правління YES Жан-П'єр Сальтьєль.

 

 

Підготовлено за матеріалами проекту «Ялтинська Європейська Стратегія»: http://pinchukfund.org/uk/projects/ukraine/yes/