Новини

Видобувні галузі Донеччини відкривають інформацію
19 Квітня 2017

18 квітня у Краматорську в Антикризовому медіа-центрі пройшов круглий стіл «Прозорість видобувного сектора: можливості та перспективи для Донецької області», на якому обговорювалося запровадження в Україні Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ). Захід організувала ГО  «НОВА енергія», субгрантер Проекту ЗМФІ-ІІ.
«Метою впровадження стандарту прозорості видобувних галузей є раціональне і відкрите управління природними ресурсами країни та інформування про доходи компаній вугільного, нафтового і залізорудної секторів, - повідомила експерт ГО «НОВА енергія» Олена Агапова. - Механізм дії стандарту полягає в тому, що видобувні компанії надають інформацію про платежі в бюджет, а уряд публікує суми надходжень. Дані узагальнюються щорічно в Національному звіті ІПВГ і супроводжуються міжнародної експертною оцінкою. Цей процес контролюється громадськістю».
 
Перший національний звіт ІПВГ був опублікований у 2015 році, він включав сектори видобутку нафти і газу. У лютому 2017 року вийшов другий звіт, що включає дані по вугледобувної сфері та узагальнює дані за попередні роки. У новому звіті більше уваги приділено регіонам, а також, крім інформації по платежах, надані дані про бенефіціарів власників видобувних компаній.
 
В ході обговорення стандарту прозорості видобувних галузей говорили про ефективне управління ресурсами Донеччини для вирішення соціально-економічних та енергетичних проблем територіальних громад. Окремо зупинилися на перспективах розвитку видобувного сектора, а також на можливості залучати кошти фондів охорони навколишнього природного середовища, щоб нівелювати шкоду, завдану екології працюють шахтами.

Впровадження ІПВГ в Україні проходить за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
 

Відеозапис круглого столу