Новини

У Києві пройшов Другий Форум практиків бюджету участі
21 Листопада 2017

16-17 листопада у Києві вдруге відбувся Форум практиків бюджету участі. Подія зібрала понад 200 представників українських громад, польських, молдовських, англійських, німецьких міст та грузинських муніципалітетів.

Організаторами Форуму виступили: Проект USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ», Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень Фонд Східна Європа, Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ, Проект міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), проект USAID «Громадяни в дії» Українського незалежного центру політичних досліджень.

Під час відкриття Форуму гості з країн ЄС та імплементатори бюджету участі з України розглянули питання міжнародної підтримки реалізації бюджету участі в Україні та механізми впровадження місцевих ініціатив в різних регіонах України. Своїм досвідом поділилися представники Полтавщини, Балтської ОТГ, Кропивницького, Києва, польських міст Лодзь та Варшава, молдовських міст Бєльці та Кишинів, а також грузинського міста Горі.

«Мені сподобалося масштабність заходу і різноманітність. Цікаво побачити, що існують різні підходи впровадження бюджету участі, як на українських територіях, так і в інших країнах», зазначив директор Фундації ПАУСІ Криштоф Фільцек.

В’ячеслав Зубенко, генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень підкреслив, що запровадження бюджету участі у 65 містах України шляхом електронної системи  «Громадський проект» стало можливим завдяки фінансуванню Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Представники міст, що користуються системою, зазначили, що платформа «Громадський проект» автоматизувала усі етапи процесу бюджету участі та забезпечила прозорість при поданні проектів та голосуванні за них.

У рамках панельних дискусій учасники Форуму розглянули успішні практики  запровадження бюджету участі. Роботу в групах проводили практикуючі модератори. Дискусії торкалися підготовки положення, подання та обговорення проектів, їх аналізу, відбору, реалізації та проведення моніторингу. Учасники визначили модель кращої інформаційної кампанії та відповідальність автора від подання ідеї до її реалізації.

Присутні обговорили кращі моделі громадського бюджету для міста та оптимальне положення про громадський бюджет, поговорили про електронні сервіси для супроводження процесу громадського бюджету та авторське співфінансування проектів, а також розглянули методи заохочення мешканців до участі у громадському бюджеті та вдале планування бюджету участі.