Новини

Громадам Полтавщини розповіли про розкриття даних у видобувних галузях
31 Березня 2017

31 березня ГО “Суспільна служба України” провела зустріч з мешканцями Решетилівського району Полтавської області щодо розподілу доходів від видобутку нафти і газу, що сприятиме розвитку місцевих громад.

У району видобування газу ведуть дві компанії -- “Укргазвидобування” та “Укрнафта”. Найбільше представники громади цікавилися наступними питання: чи будуть робочі місця на цих підприємствах; джерела фінансування ремонту доріг та прокладання водопроводів; чи насправді з 1 січня 2018 року 3% від рентних платежів буде надходити до їхнього бюджету.

Ярослав Шевченко, експерт ГО “Суспільна служба України”, розповів про етапи запровадження Ініціативи Прозорості Видобувних Галузей (ІПВГ) в Україні. Також він надав інформацію щодо балансових запасів нафти і газу на Полтавщині, та пояснив представникам громади, яку користь від видобування на території ОТГ може отримувати громада.

Секретар виконавчого комітету  Решетилівської ОТГ Олександр Тринчук подякував громадським організаціям, які розкривають інформацію про діяльність видобувних компаній у Решетилівському районі. Він зазначив: «Нам потрібна достовірна інформація, яка дозволить приймати ефективні управлінські рішення”. Заступник голови Решетилівської ОТГ Іван Черкун додав: “Необхідно розкривати інформацію про дійсні об’єми видобутку вуглеводнів та платежі до бюджету. Адже без цього ми не зможемо використовувати природні ресурси ефективно і з користю для громад”.

Захід проведений в рамках USAID проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження”.